Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Szendvics történet

Honnan jött? Hová tart?

2008. október 17., péntek
Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

1769-et írtak a naptárak. Majdnem 240 éve, hogy az ősi szendvicsféléket megreformált, egyedi stílusban, különleges ízekkel útjára indították.

A szendvics két szelet kenyer közé közé ékelődő húst, sajtot, zöldségfélét, vagy netán lekvárt jelent. A szeleteket ízlés szerint vajjal, szendvicskrémmel, majonézzel, néhol mustárral vagy éppen olívaolajjal kenik meg.

Elkészítése nem igényel jelentős időt, sem főzést! Igazi gyorsételnek nevezhetjük, hisz hipp-hopp kész, néhány alapanyag, s két szelet kenyér összerakásából. Legfontosabb alapeleme a kenyér és a hús(féle).

A szendvicset régebben inkább tízóraira vagy uzsonnára fogyasztották, ma már ez a hagyomány "elavultnak" számít, hisz akár főétkezésként is beteljesíti szerepét. Mivel könnyű a súlya, kicsi helyet foglal, szállítása egyszerű, igen gyakori étel piknikeken és kirándulásokon. Idősek és fiatalok egyaránt kedvelik. Variációja végtelen.

Az első, ősi szendvics megalkotását a zsidó bölcsnek, Hillélnek tulajdonítják. A legenda szerint bárányhússal és fűszernövényekkel töltött maceszt készített a zsidó húsvét idején.

A XIV.-XV. században vastag kenyérszeleteket használtak tányérként. Az étkezés befejezése a kutyáknak vagy éppen a koldusoknak kedvezett. Ők kapták az étellel átitatott kenyereket. Majd nagyot változott a világ, ugyanis elérkezett a villa térhódítása, s a kézzel evés a koldusok jelképe lett.

A szendvics szó angol megfelelője: „sandwich”. A reform kor közeledtével, a XVIII. században jelent meg először írásban, Edward Gibbon történész és parlamenti képviselő naplójában. Olyasvalakiről nevezte el, akinek semmi köze nem volt a szendvics létrehozásához, annál inkább hódolt eme szenvedélynek. Ő volt az angol John Montagu, Sandwich negyedik grófja. A monda szerint azért róla, mert így nem kellett félbehagynia egy kártyapartit sem, uugyanis a keze nem lett zsíros az ételtől. Egy másik teória szerint az íróasztalánál töltött hosszú órákat nem szerette volna megszakítani az ebédlőben töltött idővel.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.