Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Néhány szerencsét hozó étel szilveszterre és az újév első napjára!

2010. február 6., szombat
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A világ minden részén máshogy köszöntik az újesztendőt, azonban az a tradíció, hogy nagy lakomát tartsanak az emberek ilyenkor, mindenhol közös. Kerekedjünk fel és járjuk körbe a világ szilveszteri szokásait!

Érme formájú ételek

A legtöbb országban úgy tartják, hogy az aprópénz formájú ételek pénzügyi sikereket hoznak majd az újévben. Észak-Amerikában és Dél-Amerikában például a fekete szemű borsó fogyasztása számít tradíciónak, melynek kezdete a civil háború kezdetére datálható, mikor sok ember élete ezen borsóültetvényeknek volt köszönhető. Dél-Amerikában saját névvel is rendelkezik az étel, "Hopping John"-nak nevezik, mely rizst, makarónit, vagy akár sajtot és sonkát is tartalmaz.

Több afro-amerikai inkább pénzérme alakú süteményt készít, az úgy nevezett "Benne Wafers"-t, mely szintén szerencsét hivatott hozni az újévben.
Olaszországban éjfél után kolbászt és lencsét esznek, de e párosítás Németországra és Brazíliára is jellemző. Néhány kelet-európai országban a lencsét savanyú káposztával tálalják, melyek közül az utóbbi a hosszú életet szimbolizálja.
Törökországban a jó szerencse záloga a gránátalma, melynek piros színe és a magok formája a pénzt és a vagyont jelképezik.

Zöld ételek

A káposzta, kelkáposzta, fehérrépa, mustár, kel vagy a leveles kel fogyasztása azért került a szilveszteri étkezési szokások körébe, mivel töltött formájukban a pénzt jelképezik és jó szerencsét is hoznak egyben. Míg a dél-amerikaiak leginkább a kelkáposztát választják, Németországban a savanyú káposzta hagyomány. Dániában főtt kelt fogyasztanak fehér szósszal, mely egy csipetnyi cukor és fahéj hozzáadásával készül.

Szőlő

Spanyolországban, Mexikóban, Kubában és Peruban éjfélkor szőlőt szokás enni, mégpedig pontosan annyi szemet, ahány hónap van a következő évben. Úgy tartják, amilyen édes a szőlőszem, annyira jó lesz az a hónap is.

Disznóhús

A sertés sok kultúrában a vagyont jelképezi, ezért lehet az oka, hogy a szilveszteri asztalokon gyakorta feltűnik főtt, vagy sült változata. A malacok a jó szerencsét szimbolizálják, mivel mindig előre felé túrnak és zsíros húsuk is a "zsíros" hónapok egyik szerencsét hozó jelképe lehet. Nem csoda hát, hogy az olaszoknál a zsíros sertésszelet némi lencsével igazi hagyományos újévi eledel! Írországban, Kubában, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztriában a sült, töltött malachús a szokás, míg Kelet-Európában inkább a kolbászokat és az egyben sült malachúst helyezik előnybe. Amerikában a sonkát, Svédországban a malac lábát, míg Lengyelországban a kolbászt kedvelik.

Halpikkely, mint ezüstszimbólum

A hal, különösen a csillogó, ezüstszínű pikkellyel rendelkező fajták jó szerencsét ígérnek a világ minden táján az ünneplő seregnek. Németországban még néhány pontypikkelyt is zsebre vágnak a szerencsére vadászók, míg Lengyelországban inkább a hering evészet dívik. Dániában és a skandináv országokban a tőkehalat kedvelik mustárszósszal.

Kenyér vagy keksz - benne sült tárgyakkal

Sok helyen szokás, hogy a tradicionális sütemények, kenyérfélék közepébe valamit elrejtsenek, és úgy süssék meg. Görögországban például gyakran pénzérmét rejtenek a sütibe, aki megtalálja, azé lesz a szerencse a jövő évben. Angliában a karácsonyi puding lehet ilyen pénz lelőhely. Mexikóban a tradicionális királyi sütemény, a "Rosca de Reyes" rejt el néhány fillért. Aki megtalálja, az lesz a király egy napig. Hollandiában szintén pénzérmével szokás elkészíteni az "Olie Bollen"-t.

Tésztaevés éjfélkor

Japánban igen fontos szerepet tölt be az ünnep alkalmával a pohánka tészta, melynek hossza a tartós életet jelképezi, ezért igen óvatosan eszik, nehogy elszakadjon a tésztaszál fogyasztás közben. A buddhisták ilyenkor bármilyen fajta, viszont igen ropogós tésztát fogyasztanak, miközben a templom harangjai 108-at kongnak.

Gyűrű alakú ételek

Az olyan ételek, mint a fánkok például a következő évet jelképezik, mikor minden kerek lesz az életünkben, ugyanakkor utalnak az örök körforgásra is. Több kelet-európai országban a linzerek vagy ilyen alakú tortácskák ezért szerencsét hozónak számítanak.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.