Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hogyan befolyásolják a színek az étvágyadat?

2009. augusztus 10., hétfő
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Gondoljunk egy percre a mindennap fogyasztott ételeink színeire!

Mindenképpen sok gyümölcs és zöldség közöttük piros, narancs és zöld színű, míg a müzli általában barna, a kenyérfélék fehérek. De mi van a kékkel? Hát, talán az áfonya, vagy esetleg a penészes krumpli jut róla az eszünkbe! Ennek megfelelően a kék színre nem igazán indulnak be az ízlelőbimbóink - sőt, az ösztöneink még a kék ételek gondolatát is igyekeznek távol tartani a fejünkből!
   
J.L. Morton színprofesszor szerint a kék, lila és a fekete olyan színek, melyek az ételek esetében egyáltalán nem kívánatosak. Az ételspecialisták szintén egyetértenek abban, hogy az emberek nagy többsége elkerüli ezen ételek fogyasztását, mivel azt inkább ijesztőnek és romlottnak könyveli el. 

Az ételfogyasztást vizsgáló kutatók arra az eredményre jutottak, hogy vannak ételek, melyek étvágygerjesztőek, és vannak olyanok is, melyek tökéletesen étvágyrontóan hatnak. A kék minden más színt lesöpörve a legtaszítóbb ételszín. Természetesen figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a színek és az étel fajtája szoros kapcsolatban áll egymással!

A sötétben elfogyasztott ételek messzemenően kevésbé gusztusosak, mint azon társaik, melyeket látunk. Az étel megjelenése igenis döntő. Először a szemünket kell megnyernie az ételnek, mivel a rossz állagú, illatú és színű étel egyáltalán nem kívánja, hogy megegyük. Nehéz rávenni a fogyasztókat például arra, hogy kék levest egyenek! A zöld, piros, barna színek sokkal inkább bizalomgerjesztőnek tűnnek!

A Washingtoni Egyetem számos olyan tanulmányt tud maga mögött, mely az ételek és a színek kapcsolatát kutatja. A kutatási eredmények szerint az ember élete során megtanulja és megbarátkozik az ételek színeivel és ízeivel. Megtanulnak asszociálni bizonyos emlékekre, és elvárásaik vannak egy étel látványa, illata és
színe alapján az ízére is. Ha viszont nem látják az ételt, akkor sokszor tévednek.

Pl. a sötétben megkóstoltatott szőlőlevet csak az emberek 70%-a ismerte fel, míg a 30%-a a kísérleti alanyoknak azt hitte, hogy citromlevet iszik. A meleg színek mindenképpen étvágygerjesztően hatnak mindenkire. A Rohm és Haas Színminőség Intézet kutatói szerint a piros nemcsak a szívverésünket és a véráramlásunkat serkenti, de az étvágyunkat is. Ezért használják sok étteremben a berendezés színeként is, mivel boldogságot és energiát sugároz, ugyanakkor evésre ösztönöz.

Ezért van az is, hogy sok lakberendező az étkező színeinek kiválasztásánál a pirosas-sárgás színekre szavaz. A kék fal csak akkor lehet nyerő, ha szeretnénk megszabadulni néhány kilótól! Sok diétás trükk ismert már a színekkel kapcsolatban a világon: kék tányérszett, kék világítás a hűtőben és jéghideg kék falak!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.