Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Jót tesznek az egészségnek a színes zöldségek és gyümölcsök

2009. június 10., szerda
Forrás: MTI

Egészségünk védelmében naponta ötször együnk gyümölcsöt és zöldséget - javasolják táplálkozástudományi szakemberek, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a fogyasztott zöldségek és gyümölcsök lehetőleg minél többféle színűek legyenek.

A zöldségek és gyümölcsök színét adó fitokemikáliák - növényi vegyi anyagok - ugyanis segítenek az egészség megőrzésében. A fényes színű zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb antioxidánst, amelyek védelmezik a szervezetet a szabadgyökök, vagyis a test hosszú távú egészségét aláásó instabil molekulák ellen. A szabadgyökök károsíthatják a bőr rugalmasságát biztosító kollagén szöveteket is. 

A szakemberek szerint nemcsak zöldből kell elegendő mennyiséget fogyasztani, lehetőleg együnk minél több vörös, narancs, sárga, kék és bíbor színű zöldséget, illetve gyümölcsöt is - olvasható a Tha Daily Telegraph internetes kiadásában. A cseresznye, a pirospaprika, az eper, a szamóca és a paradicsom az öregedés ellen védő likopin nevű antioxidánsban gazdag, amely hatékony a betegségek elleni küzdelemben és véd a leégéstől is. A főtt paradicsomból a szervezet könnyebben fel tudja venni a likopint, így nyugodtan használjunk paradicsomkonzervet vagy sűrítményt a szószok készítéséhez

A sárgabarack, a sárgarépa, a mangó, a narancs és az édesburgonya alfa- és bétakarotint tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védik bőrünket az ultraibolya-sugárzástól, és szerepet játszanak az új sejtek építésében. A banán, a nektarin, a tök, az édes kukorica és a zöldpaprika segíti a sejtek közötti vitamin- és ásványianyag-cserét. Emellett a szívbetegségek megelőzésében is nagy jelentőségük van. A zöldalma, a brokkoli, a káposzta és a spenót a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát biztosítja, továbbá felel az szem egészségéért. Az avokádó és a levélzöldségek E-vitaminban gazdagok, ezáltal erősítik a sejthártyát és megelőzik a ráncok kialakulását.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.