Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


17 elképesztő érdekesség a szőlőről!

Gyógyhatások, titkok, tiltások

2008. szeptember 26., péntek
Szerző: Zelenij Linda
Forrás: Kulináris Világ

Itt van az ősz, itt van újra, akárcsak a szőlő. No meg az örök kérdés: lenyeljük-e a szőlőmagot vagy sem. 

A szőlőről nem árt tudni, amellett, hogy finom, még nagyon egészséges is, például vértisztító és idegerősítő hatása is van, s remek izomregeneráló táplálék.

Ráadásul a bél megbetegedéseit is gyógyítja, továbbá a vese és a hólyag kövesedését is megakadályozza, plusz a belső összenövéseket is oldja. Fokozza az epe kiválasztást és ürítést. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkentheti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és daganatos betegségeknél. Reuma, májbetegségek, és vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legegészségesebbek, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.

Hasmenés esetén, vagy reumánál a savanyú szőlő az előnyös.

Viszont nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkulózis és tüdőgyulladás esetén.

Egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt jó hatással lehet. A levet apró kortyokban kell fogyasztani, alaposan elkeverni nyállal.

Étkezés közben, vagy utána azonban ne együk szőlőt. Magas cukor tartalma miatt igen könnyen megerjedhet, ennek következtében belülről jutunk nem kívánatos alkoholhoz.

Figyeljünk arra is, hogy szőlőt ne keverjük más gyümölccsel, még a saját fajtáival sem. Mivel a fajták választéka igen nagy, változatos táplálkozást tesz lehetővé, más-más ízvilágot produkálva.

A szőlőmag olaja rendkívül értékes olaj, ami még a látást is javítja. Semmiképp se folytassanak szőlőkúrát a szoptatós anyák, a cukorbetegek és az enteritis (bélhurut) betegségben szenvedők.

1 kg szőlő tartalmaz 180 g szőlőcukrot, 130 g rostot, 6-9 g fehérjét, 5 g szerves sót, 5 g zsírt.

A nagy kérdésre pedig, hogy lenyeljük-e a magot a pontos választ senki nem tudja. De mindenesetre Amerikában lefolytattak egy érdekes kísérletet egereken, méghozzá a következőt: az egerek egy csoportja szőlőmag kivonatottal dúsított étrenden élt, míg a másik csoport tagjai nem szedték a kiegészítő készítményt. A vizsgálat során a szőlőmag kivonat gátolta a sugarak által keltett karcinogenezis folyamatát. A készítményt szedett egerek közt jóval kevesebb számban fejlődött ki daganat, illetve a kialakult tumor összességében nem kevesebb, mint 78 százalékkal kisebb volt.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.