Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A szuflékészítés (felfújt) tuti tippje - így elronthatatlan lesz!

Mi az a szuflé?

2010. július 15., csütörtök
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

A szuflé egy tradicionális francia étel, melyet felvert tojásfehérje alapból készítenek, majd megsütnek. A sütőben magasra emelkedő étel hamar összeesik, ha kivesszük a melegből és felvágjuk.

A szuflé lehet édes, vagy sós, viszont igen kételyekkel teli hírnévre tett szert elkészítésének nehézsége és körülményessége miatt, mely néha még a legjobb és legnevesebb séfeknek is kihívást jelenthet.

Sokan próbálkoztak már a tökéletes szuflé megalkotásával és sokan el is vesztek a csatában. A kész szuflé nem esik össze, ha néhány részletre különös figyelemmel ügyelünk. A modern konyhai berendezések és sütők képesek már a hőmérsékletszabályozásra, melynek eredménye, hogy a szuflé elkészítésének nehézsége jelentősen csökkent az utóbbi időben.

Egy jó kukta képes a tojásfehérjét gyorsan és megfelelően keményre verni. A trükk: nem szabad a többi hozzávalót túl gyorsan hozzáadagolni a készre vert tojáshabhoz, hanem inkább a többi hozzávalóból kevert mixbe érdemes beleforgatni óvatosan a habot, anélkül, hogy túlságosan összetörnénk azt! Némely séf a tojásfehérje egy részét összekeveri a többi hozzávalóval és csak a maradékot veri fel habbá azért, hogy a mix, már a hab hozzáadása előtt is krémes állagot kapjon.

A szuflét azonnal fel kell tálalni, ahogy kivettük a sütőből, a várakozás ugyanis az, mely alatt a szuflé összetöpped! A lényeg tehát, hogy jól tervezzük meg az időt a tálaláshoz! Sokan nem tudják, hogy 10-20 perccel az elkészítés után már nem lehet tálalni a szuflét, viszont a kész, ámde sületlen keverék akár 2 napig is eláll a hűtőben!

A sós szuflét gyakran besamel mártással készítik el, ha nem, a másik választott mártásnak hasonló konzisztenciával (állaggal) kell bírnia, hogy a tojás ne eshessen le! A zöldséges és a sajtos szuflék igen kedveltek, főleg, ha néhány szeletke bacon, vagy akár mogyoró, esetleg kecskesajt is belekerül a finomságba!

A kívánt magasság eléréséhez a kész szuflét alaposan meg kell locsolni olvasztott vajjal, illetve letakarhatjuk tört kenyérdarabkákkal is a tetejét! Az edényt sose töltsük teljesen tele, hogy a szuflé növekedhessen, s ha így történik, a tészta ne folyjon ki a formából!

A desszertek közül a csokoládészuflé a legkedveltebb finomság, melynek alapja az olvasztott csokoládé, melyet tökéletesen le kell hűteni, mielőtt hozzáadnánk a tojásfehérjéhez! A kész szuflét meg lehet aztán hinteni porcukorral, mely segít, hogy ne eshessen össze! Az édességbe kerülhet gyümölcs, vagy pépesített gyümölcs is, viszont ügyeljünk rá, hogy a krém ne legyen túl folyékony!

A sütőt állítsuk léghőkeveréses üzemmódra és akkor toljuk be a szuflét a sütőbe, ha az elérte a kívánt hőmérsékletet! Normál sütőben is lehet próbálkozni, de ez esetben a kockázat is jelentősen nagyobb.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.