Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mit szeretnek a szúnyogok? A sört vagy az embervért?

2011. július 26., kedd
Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Medipress

Ha kedvünk támad a szabadban sörözni, mindenképp gondoskodjunk rovarirtóról is, a legújabb kutatások szerint ugyanis a sörfogyasztás sokkal kívánatosabbá teszi az embereket a szúnyogok szemében.

Az adatok szerint a repülő ragadozók 15 százalékkal nagyobb eséllyel támadnak meg olyan embert, aki korábban legurított már egy-két korsó sört. Ennek oka valószínűleg az, hogy a rovarokat vonzza a sör szaga és az alkoholfogyasztás miatt megváltozott légzésritmus. Lehetséges, hogy a szúnyogok már arra is rájöttek, hogy a sörszaggal együtt jár a csípések elleni védekezés hiánya, az alkohol okozta bágyadtság miatt ugyanis sokszor észre sem vesszük a csípéseket.

A francia IRD Kutatóközpont tudósai remélik, hogy kutatási eredményeik hozzájárulhatnak a malária elleni harchoz. A betegség, ami évente világszerte 780 000 ember halálát okozza ugyanis a szúnyogok csípése által terjed.

A kutatók 25, 20 és 43 év közötti önkéntesen és 2500 szúnyogon tesztelték elméletüket. Az önkénteseknek egy liter sört kellett elfogyasztaniuk, majd várni a szárnyas rovarok támadását. A szúnyogokat kisebb csoportokban engedték ki a rovarcsapdákból és két utat hagytak szabadon nekik: az egyik a sört fogyasztott emberek felé, a másik a szabadságba vezetett.

Az eredmények szerint a szúnyogok 12-15 százalékkal nagyobb eséllyel támadják meg az embereket a sörfogyasztás után, mint előtte. "Ebből egyértelműen látszik, hogy a sörfogyasztás egyes afrikai országokban komoly rizikófaktort jelenthet a malária szempontjából. Az alkohol lebontásakor keletkező illatok és a légzés gyakoriságában bekövetkező változások vonzzák a maláriát is terjesztő rovarokat."

A trópusokkal ellentétben, Európában a szúnyogok nem terjesztenek semmiféle betegséget. Az Egyesült Államokban néhány faj hordozhatja az agyvelőgyulladás kórokozóját, de ez is mindössze csak 100 betegséget okoz évente.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.