Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A szüret legfontosabb ízei: ismered őket?

2010. október 12., kedd
Szerző: Arcade
Forrás: Sajtóközlemény

A friss zöldségek és zamatos gyümölcsök idejét lassan felváltják az ősz ízei, a lekvár befőzését a birsalmasajt készítés, a dinnyefogyasztásét pedig a töksütés.

A csípős és ködös reggelek beköszöntével hajlamosak vagyunk több időt tölteni a jó meleg lakásban, pedig az őszi hónapok olyan izgalmas gasztronómiai kalandokat hoznak magukkal, mint a szüretelés. A szüreti szokások egyidősek a szőlő felfedezésével, azaz több mint 8000 évesek. Az ősszel a szőlőkben és pincékben zajló munka nem csupán társas esemény, hanem igazi ünnep: a középkor derekán a szüretelés például olyan fontos volt, hogy városainkban a szüret idején még a törvénykezés is szünetelt.

Az egész éves kemény munkát követően, az ezerszínű ősz beköszöntével kezdetét veszi a borkészítés időszaka. Hazánk szőlészeti és borkultúrája hosszú évszázadokra tekint vissza, az értékes nedű kapcsán pedig nem szabad megfeledkeznünk a szüreti ételekről, és a szőlőből készíthető finomságokról sem. Egy tipikus szüreti reggel nem is indulhat mással, mint egy kupica pálinkával, egy kis szalonnával, kolbásszal, esetleg meleg pogácsával. Így, már hajnalban gyorsabban megy a fagy csípte fürtök leszedése. A friss levegő hamar meghozza a szüretelők étvágyát a finom bográcsos ebédhez, de a töltött káposzta vagy juhtúrós kása is közkedvelt szüreti étel. A munkások alkonyatig szorgoskodnak a szőlősben, a kemény munkát pedig a jól megérdemelt és hagyományőrző szüreti mulatsággal zárják. A vacsora fő fogása általában birka- vagy marhahúsból készült bográcsos étel, amelyhez kalács és csörögefánk dukál, de éppoly népszerűek a szőlős és mustos alapú ételek is, mint például a mustos mangalica pecsenye. Ízletes desszertként kiváló választás a szüreti rétes, de a frissen szüretelt szőlő felhasználásával is különleges ételeket készíthetünk.

„Sokan meglepődnek rajta, de a szőlőnek igenis fontos szerepe van a konyhában, érdemes kísérletezni vele” - mondta Fazekas László az Arcade Bistro séfje. „Az ételek készítéséhez kizárólag ép és egészséges szőlőszemeket használjunk. A szőlőt alaposan mossuk meg a gyakori permetezés miatt, és a kiszemezett szőlőt szűrőbe téve mártsuk néhány pillanatig forrásban lévő vízbe. Ezután a bőre könnyedén eltávolítható. A megtisztított szőlőszemeket éles késsel vágjuk ketté, a kés hegyével pedig kaparjuk ki a belsejében lévő magokat. Az így nyert héj, és mag nélküli szőlő ízével és illatával varázslatos alapanyaggá válik a legkülönbözőbb ételek készítéséhez” – folytatta Fazekas László.

Ha kedvet kapott egy szüreti fogás elkészítéséhez Fazekas László az Arcade Bistro séfje az alábbi, otthon is egyszerűen elkészíthető ételt ajánlja Önnek:

Pácolt kéksajt szőlővel

Lehetőleg ne túlzottan érett kéksajtot válasszunk, mint amilyen például az édes goronzola illetve a fiatal roqufort. A gondosan kiválogatott szőlőszemeket forrázzuk le, majd azonnal tegyük jeges vízbe, a héjukat húzzuk le és a már említett eljárással távolítsuk el a magokat. Körülbelül 7 dl száraz vörösbort redukáljuk egyötödére és ízesítsük sóval, fehérborssal és pár csepp citromlével, miután kihűlt, állítsuk be a sajtokat úgy, hogy azokat körülbelül a feléig ellepje és 2-3 napig szobahőmérsékleten érleljük őket. A visszamaradt borredukcióba pedig tegyük bele a hámozott, magozott szőlőt és barnakenyérrel kínáljuk.

Az Arcade Bistro
Budapest XII. kerületében, a Kiss János Altábornagy utcában található Arcade Bistro 1999. december 15-én nyitotta meg kapuit. Igényes gourmet konyhájával, gondosan összeállított borválasztékával és figyelmes személyzetével az elmúlt években a budapesti ínyencek elismert, kedvelt helye lett. Az Arcade Bistro Michelin Bib Gourmand elismerésben részesült, 2010 tavaszán.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.