Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Táplálkozási piramis

2006. március 3., péntek
Szerző: Kobera Eniko
Forrás: www.szantal.hu

Az egészség hivatalos megfogalmazása a következoképpen hangzik: a természettel harmonizáló testi (beleértve az energetikait is), lelki, szociális és életszemléleti (szellemi) dinamikus egyensúly állapota. Amikor ez az egyensúly huzamos idore megbomlik bármely területen, akkor annak bizony betegség lesz a következménye.

Testi egyensúlyunk megtartását legegyszerubb módon a helyes táplálkozással érhetjük el. Ebbol a felismerésbol kiindulva különbözo táplálkozási szakemberek törekednek arra, hogy minél könnyebben értheto formában tájékoztassák a lakosságot az egészségmegorzo táplálkozás alapelveirol. Így jött létre a szemléletes táplálkozási piramis elve is.

Mitol is piramis? A forma kiindulási alapját az képezte, hogy az emberi szervezetnek nem egyenlo mennyiségre van szüksége a különbözo táplálékcsoportokba tartozó élelmiszerekbol. A piramis alját a rostokban gazdag gabonafélék alkotják. Ide tartoznak a különbözo kenyerek, teljes kiorlésu gabonából készült péksütemények, a rizs, a müzlik. Ez egyben azt is jelenti, hogy ajánlatos a napi kalória bevitel nagyobb részét ezekkel az étkekkel fedeznünk.

Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék, melyek nem csupán rostokban, de vitaminokban is gazdag élelmiszerek.

A piramison felfelé haladva következnek a fehérjében gazdag termékek. Ide értjük a kefir, joghurt, túró, sajt, és különbözo tejtermékek mellett a tojást, a húsokat és egyéb húskészítményeket is.

A piramis csúcsán találjuk az édességeket és zsírokat, amelyekre a szervezetnek szintén szüksége van, csak amint azt a piramisforma látványosan érzékelteti, igen kis mennyiségben, tehát ajánlatos fogyasztásukat a többi táplálékhoz képest a minimálisra szorítani.

Ebben a rendszerben tehát minden helyet kap a magvaktól a csokiszeletig, csak éppen tisztában kell lenni azzal, hogy mikor és foleg mennyit fogyasszunk belolük!


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.