Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Tárkony

2008. április 15., kedd
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Artemisia dracunculus

Népies neve: esztragon, tárkony, sárkánynövény, tárkonyüröm

tárkonyA tárkony Szibériában őshonos gyógy- és fűszernövény, feltehetőleg még vándorló őseink hozták magukkal a Kárpát-medencébe. 

Kétféle tárkonyt ismerünk: orosz és francia. A francia változat magasabb illóolaj tartalma miatt elterjedtebb. Jellegzetesen aromás, illata kissé az ánizsra emlékeztető, íze pedig kesernyés csípős. Erős aromája miatt, óvatosan bánjunk vele, mert elveheti az étel eredeti ízét.

Friss, zöld állapotában, vagy sóba, illetve ecetes vízbe eltéve és szárítva is felhasználható.

Fűszerként saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, raguk, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, hal- és tojásételek, illetve zöldbab, zöldborsó, és burgonya főzelékek, ecetek ízesítésére is előszeretettel használják.

Gyógynövényként vesetisztító, epehajtó, vérnyomás csökkentő, étvágyfokozó hatású, emésztési zavarok ellen kiváló, azonban tartós fogyasztása magas illóolaj-tartalma miatt nem javasolt.

Várandós és szoptatós kismamák ne alkalmazzák!

Tárkony tea: 3 dl forró vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi tárkonylevelet, majd 5-6 perc elteltével szűrjük le.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.