Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Tavaszi tisztítókúra

Három napos tavaszi almaböjt

2008. március 26., szerda
Szerző: Linda
Forrás: Kulináris Világ

A tavaszi nagytakarítás nem csak a lakásunkra fér rá, hanem a szervezetünkre is. Sőt a legjobb lenne évente kétszer böjtölni, ősszel és tavasszal. A tavaszi kúra kifejezetten fontos a nehéz téli hónapok utána, hogy megszabaduljunk a felgyülemlett salakanyagoktól.

A böjt után testünk és lelkünk felfrissül, megtelítődik energiával, illetve sok betegséget kezelhetünk vagy megelőzhetünk ily módon. De mik is azok a salakanyagok amiktől ildomos megszabadulni? Az elfogyasztott ételekben található vegyi anyagok, tartósítók és színezékek illetve gyógyszer maradványok is amik, szépen lassan elraktározódnak sejtjeinkben és gátolják az anyagcsere normális működését. Méregforrás még az alkohol, a nikotin és a koffein is. Ezek a méreganyagok elkezdenek erjedni a belekben, majd visszaszívódnak a vérkeringésben és megfertőzik az egész szervezetet, aminek következménye a fejfájás, rossz közérzet és a betegség. A felhalmozott méreganyagok a daganatok kialakulásáért is felelősek. Tehát böjtölni, azért jó mert: megszabadít a súlyfölöslegtől, megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól, javítja az energiafelhasználást, növeli a szellemi frissességet, segít józanabbul látni a világot.

Három napos tavaszi almaböjt:


Ezt a kúrát, ha lehet a hétvégére időzítsük és már a megkezdése előtt tehermentesítsük a szervezetünket, azaz kizárólag könnyű ételeket fogyasszunk (párolt zöldség, salát, rizs stb.). Viszont kerüljük a húsokat, a tojást, a feketeteát, a kávét és minden édességet.
A böjt alatt korlátlan mennyiségű hámozatlan almát fogyaszthatunk. Arra viszont figyeljünk, hogy minden falatot alaposan rágjunk meg. Az étkezések között pedig legalább 2 óra teljen el. Evés előtt negyed órával, evés- közben és utána fél órával ne igyunk semmit. Viszont a fennmaradó időben cukrozatlan almalevet vagy ásványvizet bőségesen igyunk, ami napi legalább 2 litert jelent.

Almás méregtelenítő fürdő:

2 dl frissen préselt tiszta almalevet keverjünk össze ¼ csésze mézzel és ½ csésze tusfürdővel és egy késhegynyi őrölt fahéjjal. Ez a mennyiség 3-4 alakalomra elég. A masszát tartuk hűvös sötét helyen. Használatkor a keveréket közvetlenül a vízsugár alá öntsük és merüljünk el az illatos habokban 15-20 percre. Bőrünk garantáltan hálás lesz.

Tavaszi miniböjt egyénre szabva:

A böjt előtti napon igyunk sok vizet és vacsorázzunk korán. A vacsora legyen valamilyen könnyű étel- saláta, párolt zöldség, rizs. Utána pedig feküdjön le aludni minél korábban.
A miniböjt hossza 1-2 napos. Ezalatt az idő alatt sokféle ételt lehet enni, ami lehet nyers vagy főtt, de csak egy alapanyagból. Ha a főtt ételek mellett döntünk, akkor a mennyiség 1-1,5 kg naponta- ez lehet krumpli, hajdina, rizs, zab. Az ételeket fűszerezhetjük, de a sóval és a cukorral csínján bánjunk. Nyers ételek esetében napi másfél kg friss zöldség vagy gyümölcs fogyasztása ildomos. A napi vízfogyasztás pedig legalább 2 liter legyen.
A böjt befejeztével fokozatosan térjünk vissza a normális étkezéshez. Ha egyből nehéz ételekkel terheljük le a szervezetünket, csak felpuffadunk tőle. Ebédre friss zöldség, saláta, rizs vagy krumpli ajánlott, este pedig könnyű baromfi hús vagy hal párolt zöldséggel az ideális.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.