Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Tejes édességek a nagyvilágból - 3 zseniális recepttel

2012. augusztus 1., szerda
Forrás: Tolle

1957 óta, azaz immár 55 éve ünneplik meg a Tej Világnapját számos országban a Nemzetközi Tejszövetség jóvoltából.  Ilyenkor külön figyelmet kap az a tény, hogy a tejnél kevés egészségesebb dolog van.

A tejnek immun- és csonterősítő hatása is van, és gazdagon tartalmaz vitaminokat is, remek kalcium, foszfor, cink és B-vitamin forrás. Nem véletlen, hogy a tej valóban a világ egyik kedvenc itala és tápláléka. A Föld lakossága fejenként 33 liter tejet fogyaszt évente, de ez országonként és földrészenként is meglehetősen eltérő mértékű. A legtöbb tejet Ausztrália és a Csendes-óceán térségében isszák, 93 litert évenként és személyenként, Észak-Amerika 69 literrel, Nyugat-Európa 67 literrel következik a sorban, Ázsiában viszont mindössze 5-6 liter a fejenkénti tejfogyasztás évente. Mi magyarok sem állunk rosszul, évente 67 literes tejfogyasztásunkkal az uniós átlag előtt járunk, pedig naponta csak 1,8 dl tejet iszunk átlagban, ami kicsit alulmarad a dietetikusok által javasolt napi 0,5 literes mennyiségtől. Ráadásul nagy örömünkre már Vitál tejet is fogyaszthatunk, amely amellett, hogy tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen A, D, E, valamint B3, B6, B9 (Folsav) és C vitaminokat, még extra kalciummal, magnéziummal is hozzájárul egészségünk és mindennapi vitalitásunk megőrzéséhez.

A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, de az angolszász országokban például a tej a reggeli zabkása elengedhetetlen kísérője is. A beáztatott zabpelyhet gyümölcsökkel, juharsziruppal, fahéjjal, vagy egyéb ízesítésekkel fogyasztják. A kakaóról is kiderült szerencsére, hogy fogyasztása egészséges, antioxidánsokat és flavonoidokat is tartalmaz, köszönjük a hollandoknak, hogy divatba hozták. A fél világ biztos, hogy kakaóval kezdi a napot, a kiskorúak leginkább, de ismerünk olyan nagykorút is, akinek kakaó nélkül még felnőttként sem indul be a nap. Megint mások a tejeskávé varázslatában hisznek, valószínűleg ez a világ másik fele. Egy igazi Wiener Melange-ért már nekünk sem kell a szomszédba mennünk, hiszen bármikor élvezhetjük, csak legyen otthon vitamindús, finom, friss tej!

És szerencsére a tej további nagyszerű fogásokra ad alkalmat: hiszen van-e olyan gyerek, aki tejbegríz nélkül nő fel? Az egyik legfinomabb csemege, szinte függőséget okoz, még szerencse, hogy sosem kell leszoknunk róla. Tejberizs, tejes pite, puding, ez mind-mind finom, friss tejből készítendő, szívvel-lélekkel, szeretettel, változatos hozzávalókkal. A világ számos országában készülnek hasonló tejes desszertek, és a nemzetköziségnek hála, ma már mi is megismerhettünk néhány külföldi kedvencet is. Következzék most egy nyerő trió: magyar, olasz és francia desszert-ajánlat, készítsük el  friss, finom tejből!

Creme Brulée

Barackos Panna Cotta

Klasszikus Madártej

Kattints arra, amelyik izgatja a fantáziád!


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.