Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Természetes módszerekkel a tavaszi fáradtság ellen

2008. április 5., szombat
Szerző: Szantál

Bár az időjárás ma nem éppen tavaszias, mégsem árt, ha gondolatban előre felkészülünk a "tavaszi fáradtság" nevű jelenség felbukkanására...

A természetgyógyászati módszerek a népi gyógymódokból alakultak ki, megtartva azokat a módszereket, amelyek hasznosak, elvetve azokat, amik károsak. A hagyományos gyógyításnak gyakran használt eszköze a böjt...



A keresztény vallási szabályok is előírják a húsvétot megelőző 40 napra a böjtöt, ami ebben a formában főként hús nélküli étrendet jelent.



A hideg téli hónapokban szervezetünk kívánja a magas zsírtartalmú, nehéz ételeket. Ebben az időszakban keveset tartózkodunk a szabadban, akkor is jól felöltözve. Időnk nagy részét jól fűtött szobákban töltjük, szervezetnünk nem tudja elégetni a plusz kalóriákat. Így nem csoda, ha a téli hónapok elteltével néhány kg-mal súlyosabbak leszünk. Ám emellett más folyamatok is lezajlanak. A kevés mozgás, kevés természetes fény hatására életfolyamataink lelassulnak, méregtelenítésünk nem működik elég hatékonyan, testszöveteinkben salakanyagok rakódnak le, fáradékonyak és rosszkedvűek leszünk. Vagyis elér bennünket a tavaszi fáradtság. Jelentősen csökkenhet védekező képességünk, megfázás, légúti betegségek fertőzések léphetnek fel.



Ne hagyjuk magunkat! Vágjunk bele egy fiatalító, frissítő kúrába! A kúra célja, hogy méregtelenítsük szervezetünket a kiválasztó rendszerek aktiválásával. Az emberi test több szerve is végez salakanyag eltávolítást: az emésztőszervek, a vesék, a légző rendszer, és a bőr. Támogassuk ezen szervek munkáját, és néhány hét múlva tapasztalhatjuk, hogy fáradékonyságunk elmúlt, üdébbek, szebbek vagyunk, és a hangulatunk is javul.



MÉREGTELENÍTŐ TIPPEK

1. Alakítsuk át étrendünket!

Minél kevesebb húsfélét, és zsíros ételt fogyasszunk, helyette hetente 1-2 alkalommal iktassunk az étrendbe halételeket. A hal húsában található telítetlen zsírsavak jótékonyan csökkentik a koleszterinszintet, továbbá a hal feldolgozása jóval kevesebb terhet ró a szervezetre. A halat grillezve, párolva, vagy fóliában készítsük el az olajban sütés helyett.



A fehér kenyeret és a cukrászsüteményeket váltsa fel a barna színű, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemény.



Új ízeket ismerhetünk meg, változatos szendvicseket készíthetünk segítségükkel, ráadásul magas rosttartalmuk szinte kisöpri a belek falára tapadt salakanyagokat. Zöldségek, gyümölcsök bőven szerepeljenek étlapunkon! Primőr terméket inkább csak színesítésnek válasszunk, részesítsük előnyben az évszak ételeit, amik magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Ilyenek a káposzta, kelkáposzta, savanyú káposzta, cékla, sütőtök, retek, alma, aszalt gyümölcsök..



Ha édességre vágyunk, együnk csokoládé helyett fügét datolyát, néhány szem mazsolát dióval, mogyoróval, mandulával, vagy egy kis szelet mézes kenyeret. Minél kevesebb sót használjunk, és változatosan fűszerezzünk! Kóstoljunk meg új fűszereket: rozmaring, vasfű, borsikafű, szerecsendió, kakukkfű, kapor, lestyán, majoránna, szurokfű, bazsalikom! Együnk csírázó növényeket! Csíráztassunk otthon különböző biomagokat, és szórjuk a csírákat szendvicsekre, salátába. Különleges ízeket fedezhetünk fel. A búza, mikor épp csak kicsírázik édes, később fű ízű, a mustármag csípős, a lucerna zamatos zöld ízével lep meg. A csíráknak rendkívül magas a természetes vitamin- és a nyomelemtartalma. Pótolják a szervezetünk számára fontos anyagokat.



2. Fogyasszunk 2-3 hétig minden nap 1 pohár gyógyteát!

Kedvünk szerint válogathatunk a következő fajtákból: apróbojtorján, borsmenta, aranyvessző, bodzavirág, kukoricabajusz, gyermekláncfűlevél és -gyökér, csalánlevél, kökényvirág, szederlevél, nyírfalevél. A teák között van vértisztító, epe- és májműködést serkentő, vízhajtó hatású. Készítsünk keveréket 3-4 fajta teából. Egy evőkanálnyi teafüvet forrázzunk le 3 dl vízzel, édesítés nélkül, reggel éhgyomorra fogyasszuk el!



3. Töltsünk a szabadban legalább fél órát naponta!

Végezzünk néhány karkörzést, szívjuk be mélyen a friss levegőt.



4. Minden nap fogyasszunk el minimum 1,5-2 liter folyadékot!

Ásványvizet, gyógyteát, cikóriakávét. Ahhoz, hogy vesénk jól tudjon dolgozni, szüksége van erre a folyadékmennyiségre. Kóstoljuk meg a kombucha teákból készült frissítő italokat. Már napi néhány pohár elfogyasztása is érezhető változásokat hoz. A kombucha tea segít az egészséges bélflóra kialakításában, ezzel hozzájárul az ásványi anyagok vitaminok felszívódásához, ráadásul frissíti a gondolkodást is.



5. Dolgoztassuk meg bőrünket!

Zuhanyozás közben dörzsöljük le magunkat loofa szivaccsal, vagy mosdókesztyűvel. Így leradírozzuk az elhalt hámsejteket, élénkítjük a bőr vérkeringését, gyorsítjuk a salakanyagok eltávolítását. Fürdés után krémezzük be testünket jó minőségű testápolóval, és néhány nap múlva tapasztalhatjuk, hogy bőrünk rózsásabb, selymesebb.



6. Akinek lehetősége van rá masszíroztassa magát heti 1-2 alkalommal.

A masszázs élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, gyorsítja a méreganyagok kiválasztását. Jó hatású a talpmasszázs, ahol a kezelés közben szervezetünk általános állapotáról is képet kaphatunk. Otthon is masszírozhatjuk a talpunkat egy kemény gumilabda, vagy egy kisebb fa henger, pl. egy rövidre vágott söprűnyél segítségével. Napi 4-5 perc masszírozás már érezhető eredményeket hoz.



Ízelítőnek íme két zamatos saláta recept:


Savanyú káposztából

Apróra vágunk fél kiló savanyú káposztát, közé szeletelünk egy nagy fej vöröshagymát, és két gerezd fokhagymát. 3 nagyobb, héjában főtt krumplit megtisztítunk, és karikára vágunk. Az egészet lazán összekeverjük, és 2 evőkanál hidegen sajtolt olajat öntünk rá. Önálló vacsora étel 3-4 személynek.



Nyers cékla saláta

Egy kisebb meghámozott céklát és egy almát nagylyukú reszelőn lereszelünk. Megszórjuk durvára vágott dióval, vagy szezámmaggal. Zamatos, édes saláta 1 főre.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.