Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A legfontosabb tészták tuti tippjei!

Karácsonyi sütitészta ABC

2008. december 24., szerda
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Összeeső piskóták, túlkelő beiglitésztát, hajattépő december huszonnegyedikék. A nagy sietségben, és a profizmusra törekvés közben gyakran hibát vétünk...

A kelt tészta

A mimóza a tésztafélék között: az élesztős kis buborékok, melyek azért felelősek, hogy a tészta szép levegős legyen, nem szeretik sem a túl meleget, sem a hideget. Ezért minden hozzávalónak - tej, vaj, cukor, liszt, só - szobahőmérsékletűnek kellene lennie, és ha lehet, egyforma hőmérsékletűnek. A nyújtás után a tésztát legalább egy óráig hagyjuk pihenni, ehhez takarjuk le az edényt egy nedves konyharuhával és hagyjuk meleg helyen. A végleges felhasználás előtt gyúrjuk át még egyszer!

A vajas tészta


A legjobb választás könnyű gyümölcstortákhoz: ropogós és csodálatosan olvad szét a szánkban. Másrészt már napokkal előtte elkészíthetjük a tésztáját lisztből, cukorból, tojásból, vajból és kis sóból, melyet egy kis gombóccá gyúrunk össze, és fóliába tekerjük, majd legalább egy órára betesszük a hűtőbe. Később nagyon egyszerűen lehet majd kicsavarni a fóliából. Ha tortát sütünk, érdemes a tésztát több helyen megszurkálni, hogy ne emelkedjen fel és ne dobja le magáról a rakományát.

Kevert tészta

Ez aztán igazán egyszerű: összekeverjük a hozzávalókat- olaj, liszt, cukor, tojás, sütőpor, némi só és már kész is. Épp ezért ne akarjuk túlkeverni, mivel akkor megkeményedhet az amúgy könnyű tésztánk! Vigyázni kell a tojásfehérjéből vert habbal, melyet csak utolsóként óvatosan szabad belelapátolni a tésztába, hisz ennek levegős állaga adja majd meg a torta könnyűségét!

Piskóta

Akárcsak az igen érzékeny szuflék esetében sem érdemes a piskótára gyorsan rányitni a sütőt, mert rögtön összetöppedhet! A piskóta akkor sikerül jól, ha tényleg sikerült tökéletesen szétválasztani a tojásokat!
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.