Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Tisztított víz bármi áron?

2007. március 23., péntek
Szerző: Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács

A tisztított eljárású vizek nem helyettesíthetik az ásványvizeket! Olyannyira nem, hogy csak a bajt hozzák..
Kos

Terjedoben van az az elmélet, miszerint kizárólag a "desztillált" vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében kíván fellépni azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése során téves információkat terjesztenek. Ezen cégek azt állítják - és a fogyasztókat megtévesztve helytelenül demonstrálják -, hogy a csapvíz mellett az ásványvizek is olyan anyagokat tartalmaznak, amelyeket el kell távolítani ahhoz, hogy valóban egészséges folyadékhoz juthassunk. Emellett általában nevesítik is az ásványvizeket, amellyel - hibásan felállított koncepció alapján - rosszhírüket keltik. Az Ásványvíz Szövetség elsodlegesnek tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megorzését és a fogyasztók megfelelo tájékoztatását.
Napjainkban divatossá vált a tisztított, avagy "desztillált" víz fogyasztását hirdetni, mondván, hogy ez a legtisztább víz és csak ezzel lehet a szervezetet méregteleníteni, valamint a mindennapi normális folyadékpótlást biztosítani. Szintén gyakori, hogy különbözo cégek olyan vízcsapra szerelheto víztisztító készüléket ajánlanak a háztartások számára, amelyek a fordított ozmózis elvén muködve eltávolítják a vízben található ásványi anyagokat és esszenciális nyomelemeket. Gyakran az ásványvizeket tüntetik fel kedvezotlen színben, ellenpéldaként a "tökéletes tisztaságú, desztillált" vagy ozmózissal kezelt vizekkel szemben.

A valóság azonban más tényeket mutat: azok a vizek, amelyekbol az ásványi anyagokat kivonják, nemcsak ízüket tekintve, hanem egészségre gyakorolt hatásuk alapján is kedvezotlen megoldásnak tekinthetok a szervezet folyadékellátásának szempontjából.

Közismert, hogy a desztillált víz rövid idoszak alatt történo, nagy mennyiségu fogyasztása esetén felborulhat a szervezet ionháztartása, és a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, az idegrendszer muködésének komoly zavarai alakulhatnak ki, súlyosabb esetben akár kómába is eshet a nagy mennyiségben ilyen vizet fogyasztó személy. A fordított ozmózissal kezelt víz esetében - mivel az ionok nagy részét eltávolítják -, nagy mennyiségu fogyasztás során hasonló kedvezotlen hatással kell számolni.

Amennyiben kis mennyiségben, huzamosabb ideig fogyasztják a tisztított vizeket, akkor az esszenciális nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet muködésében. Ezek a nyomelemek (fémionok) azért fontosak, mert az élo szervezetekben a kémiai reakciók legnagyobb része katalizátorok (enzimek) jelenlétében mennek végbe. Ezen enzimek közel egyharmada fémiont is tartalmaz, amelyet két csoportra

bonthatunk: metalloenzimekre és a fémionok által aktivált enzimekre. Az elobbieknél a fémionok az enzimmolekulákba épülnek - eltávolítva onnét, az enzimek elvesztik aktivitásukat, és a szervezet kiegyensúlyozott biokémiai muködése felborulhat.

"Az ásványvizekben jelenlévo ásványi anyagok és nyomelemek tehát nem szennyezo anyagok, mint azt a fenti divatos irányzatok hirdetoi beállítani igyekeznek, hanem az alapveto életmuködésekhez nélkülözhetetlen ionok. Káros anyag sosem volt az ásványvízben, csupán nyomelemek, amelyek elszínezodnek a fordított ozmózis elvén muködo eljárás során. Ha a vízbol eltávolítjuk ezeket a nyomelemeket, úgy járunk, mintha kivonnánk a citromból a

C-vitamint: tönkre tennénk benne mindazt, ami a legfobb értékét jelenti" - mondta Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke.

A német Mineralbrunnen szaklap 2005. októberi számában Dr. Karl Ludwig Resch professzor kifejtette: "Mint ahogy a vitaminokat sem, úgy az ásványi anyagokat sem tudja a szervezet önmaga eloállítani. Rendkívül fontos, hogy ezeket az anyagokat a táplálkozás révén juttassuk a szervezetbe. Az ásványi anyag bevitelt az ásványvízfogyasztáson keresztül tudjuk kiegészíteni - a szervezet az oldott formában eloforduló ásványi anyagokat jobban képes hasznosítani." *

Az ásványvíz a föld alatti, szennyezodésektol mentes vízrétegekbol származik, termelését szigorú eloírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minosége pedig folyamatosan ellenorzött. Az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan a palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást.

A víztisztításra "szakosodott" cégek motivációs hátterében legtöbbször üzleti érdekek dominálnak: egy-egy általuk kínált berendezés ára elérheti a 300 000 forintot is, a vízbol kivont szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészíto kapszulákkal és pezsgotablettákkal javasolják pótolni. Azon túl, hogy tevékenységükkel negatív színben tuntetik fel az ásványvízmárkákat, valótlanságokat állítanak és megtévesztik a fogyasztókat. Az Ásványvíz Szövetség felhívja mindenki figyelmét, hogy eljárást ezen cégek ellen minden esetben az érintett cég indíthat! Nyugat-Európában ez a hullám már lecsengett, ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek csapra szerelhetok és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) veszik ki a vízbol, szemben a hazai terjesztokkel.

"A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit iszunk. A tiszta eredetu, természetes ásványvíz fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, hiszen a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb" - nyilatkozta Fehér Tibor, elnök.

Kevés kivétel esetében (mint például krónikus veseelégtelenségben vagy elorehaladott szívgyengeségben szenvedoknél, illetve csecsemoknél - eltéro anyagcseréjük és vesefunkciójuk miatt) tanácsolhat a házorvos mérsékelt ásványvízfogyasztást. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkbol a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.

A víztisztítók azt állítják, hogy az általuk kiszurt anyagok károsak az emberi szervezetre, pedig ha kivonják ezeket a létfontosságú ásványi anyagokat, az akár halálhoz is vezethet!


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.