Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Hány féle tokány létezik? Tippelj!

2009. augusztus 27., csütörtök

A tokány erdélyi eredetű pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve.

A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége (angolul transylvanian pörkölt, románul tocan, ami "híg sár" jelentésű).

A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő ("tokányra vágás"), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják ("ragura vágva"). A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett pedig az Európában sokkal régebb óta ismert borssal fűszerezik. Számtalan fűszer tette változatossá a régi konyha húsételeit, de a legegyszerűbb, az import miatt mégis becsben tartott bors, széles körben ismert volt a parasztságnál is. Az igazi tokány lelke a bors és a majoranna.

A pörkölthöz és a paprikáshoz hasonlóan a 19. századtól kezdődően kifinomult és a magyar konyha klasszikus ételévé vált. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.

 Története

A vékony, ujjnyi csíkokra vágott húsdarabok valószínűsíthetően a pusztákon vándorló magyarok ősi tartósító módszerének továbbélését jelzik, amikor a húst apró hosszúkás darabokra szeletelték és megszárították a napon, majd ételkészítésnél a húst, vízzel, különböző gabonalisztekkel és magokkal megfőzték. Magyarországon szárított húst kizárólag pásztorok készítettek és használtak. Borjú-, marha-, juhhúsból, olykor csikóból is készítették és az így tartósított húsból "pergeltet" főztek a saját levében, fedetlen bográcsban.

"S elővevén egy serpenyőt, telehányja az falatokra vágott kecskehússal és vershagymával s tokánymódra főzi vala A házba bémenvén, látá, hogy a házból lajtorja szolgál le a pincébe. Levive egy nagy fazakat, Kamarásinak minden borait felbontá, s a jobbikból megtölté a veres ükőt. "

Az erdélyi ételeknek a 19. századi magyarországi elterjedésével, a gulyás, pörkölt és paprikás ételféleségeink mellé felsorakozott a tokány is. Az erdélyi tokány párolódik egy jó órán keresztül, amíg lesül a saját levében, majd mindig egy kevés vizet öntenek rá, hogy ne piruljon meg a hús, úgy, hogy ne főjön soha bő lében. Akkor van kész, amikor a hús piros lesz, zsirjáig lesül, de még nem ropog a hús. Vannak források, amelyek úgy tartják, hogy a tokányféle borsos húsételeink a török hódoltsági területekről Románián keresztül kerültek Erdélybe, majd onnan az Alföldre. Ilyen például a vetrece, amit már 16. századi források is említenek, mint egyfajta gulyás, illetve pörköltféle ételt. Mára a vetrece a tokány egy fajtája, egy Erdélyből származó savanyú étel, amit marhahúsból füstölt szalonna felhasználásával és tejföllel készítenek.

"A vásárcsarnokok vendéglőjében mindig híres konyha volt, mert frissiben kapta a vendéglős az élelmiszereket.Az új zöldség tavasszal és a kis malac a hideg időjárás beálltával itt jelentkezett először.De minden idénynek megvoltak a maga friss gyönyörűségei, amelyeket okos ember a vásárcsarnoki vendéglőben először üdvözölhetett. Ugyancsak a hajnali vásárnyitás miatt itt főztek először útonjáróknak való eledeleket, itt készült el leghamarább a pörkölt és a tokány, amelyet még az úgynevezett fehér terítékes részben is a saját bicskájukkal eszegettek a vendégek. Itt nem lehetett "rosszat" főzni, mert hiszen szakértő volt jóformán mindenki. A mészáros és hentes abból a húsból evett, amit ő adott el az imént a vendéglősnek, csak az elkészülés módján múlott az egész dolog. A kofák számon kérték kacsáikat, jércéiket, amelyeket hajnalban a vásárcsarnoki konyhára szállítottak. Pesti okos emberek tudták azt, hogy a vásárcsarnoki vendéglőben a legkitűnőbb minőségű élelmiszerekből főzik a mindennapi kosztot, ugyanezért beódalogtak."

"Péter már újra felkiáltott: - Berbécstokány puliszkával! Ágnes, Ágnes kérem. Hallott már ilyet? Berbécstokány puliszkával.Kérem - kiabált a pincérekre, s meg sem várta a felesége válaszát: - mi van itt? Sátoros ünnep? Akkor én kénytelen leszek ide járni, ha maguk ilyen konyhát tartanak. Berbécstokány… Mi ez a berbécs? Juh?… Ez biztosan erdélyi neve; az a hosszú szőrű rackajuh lesz az… már a neve is remek: berbécs… és tokányt Ágnes, Ágnes szívem, ezt se szereti?… hát ez kétségbeejtő, no majd én megtanítom magát lassan arra, hogy mi a jó…"

 Tokány variációk

A tokánynál elmaradhatatlan és a legfontosabb fűszerféle a bors, a paprika némely változatban előfordulhat, de szerepe alapvetően nem befolyásolja a tokány jellegét, mert akkor paprikássá válna. Azonban számtalan változatot produkál, ha előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a majoránna, a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba vagy éppen a zöldborsó. Ha nincs letisztítva a vesepecsenye, a rajta lévő oldalhúsból készíthető a legjobb borsos tokány.

    * Borsos tokány
    * Csikós-tokány
    * Erdélyi-tokány
    * Malac-tokány
    * Hentes-tokány
    * Vadász-tokány
    * Csülök-tokány
    * Borjú-tokány
    * Gundel-tokány
    * Herány-tokány
    * Debreceni-tokány
    * Majorannás-tokány
    * Gombás-marhatokány
    * Zöldséges-tokány
 


Források:

   1. Szótár - Tokány, hu.wikibooks.org
   2. Magyar Nyelv XCVI. évf. (2000.) 4. szám
   3. Magyar Néprajz: TARTÓSÍTÁS HÚSÉTELEK, SZALONNA, HAL
   4. HERMÁNYI DIENES JÓZSEF: NAGYENYEDI DEMOKRITUS 1769
   5. Krúdy Gyula: ÁLMOSKÖNYV TENYÉRJÓSLÁSOK KÖNYVE
   6. Móricz Zsigmond: Míg új a szerelem

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.