Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Transz-zsírsavak: dupla megterhelés a szívnek

2010. november 10., szerda
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Ez a zsírtípus a "rossz" (LDL) koleszterinszintet növeli a szervezetben, miközben csökkenti annak "jó" (HDL) társait. Olvass tovább és többet megtudhatsz erről a zsírtípusról, illetve arról, hogyan kerülheted el!

Mi a transz-zsír? A transz-zsírsav egy telítetlen zsírsav, melynek molekulái tartalmaznak szénatomok között átellenes (transz) kettőskötéseket. Ez kevésbé tekervényessé teszi ezeket a molekulákat, mint az ugyanazon oldali kötéseket (cisz) tartalmazó zsírsavakat.

A kutatások a magas transz-zsírsavat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét.
Transz elrendezésű hidrogénatomok

A transz-zsírsavak főként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek, a feldolgozatlan nyersanyagban a legtöbb telítetlen kötés cisz elrendezésű. Egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja nyomokban tartalmaz transz-zsírokat. A hidrogénezett növényi olajok (például a margarin) különösen sok ilyen molekulát tartalmaznak. (Idézet a Wikipédiából)


Ha a zsírok témájához érkezünk, az orvosok a transz-zsírokat tartják a lehető legrosszabbnak, mivel rendkívül negatív hatással vannak koleszterinszintünkre. Egy magas LDL koleszterinszint és egy alacsony HDL koleszterinszint egyenes út a szívbetegségek kialakulásához. A férfiakat és a nőket egyaránt érinti ez a probléma, holott lehet, hogy nincsenek is ennek tudatában.

Transz-zsírsavak az ételeidben


A kommersz sütemények, mint a krékerek, a sütemények és kekszek, illetve számos fagyasztott étel is tartalmazhat ilyen zsírsavakat, különösen a margarinban található meg magas mennyiségben. A transz-zsírsavak teljesen általános összetevőknek számítanak, bár az utóbbi években a különböző élelmiszer termékekben megpróbálták csökkenteni a mennyiségüket az egészség érdekében. Amerikában és néhány más országban már feltüntetik az ételek csomagolásán a transz-zsírsavtartalmat is. Fontos azonban tudni, hogy az adott országban mennyi is számít megengedett mennyiségnek, mivel Amerikában pl. a 0,5 g transz-zsírsav tartalom alapján számos termék azt hirdeti magáról, hogy nem 0% transz-zsírsavat tartalmaz! Sok kicsi viszont sokra megy, - ha többet fogyasztasz az adott ételből, akkor hamar beállhat a transz-zsírsav okozta koleszterinzavar.

Az ételek csomagolásainak helyes értelmezése


Honnan tudhatod meg, hogy egy ételben van-e transz-zsírsav, vagy nincs? Keress olyan kifejezéseket, mint a "részben hidrogénezett" növényi olaj. A szóösszetétel szintén a transz-zsírsav másik elnevezése! Bár megzavarhat minket a megfogalmazás, viszont a teljesen hidrogénezett növényi olajok nem tartalmaznak transz-zsírsavakat, nem úgy, mint részben hidrogénezett társai. A hidrogénezett növényi olajban nem feltétlenül található transz-zsírsav. Bár kis mennyiségben tulajdonképpen minden ételben, így a húsban és a tejtermékekben is megtalálható természetes úton, viszont ezek kevésbé veszélyesek is az egészségünkre.

A transz-zsírsavak és a koleszterin


Az orvosok tehát azért tanácsolnak el a túlzott transz-zsírsav fogyasztástól, mivel az negatív hatással van a koleszterinszintre. A koleszterin két típusa:

- alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), mely "rossz" koleszterin néven is ismert.

- magas sűrűségű lipoprotein (HDL), vagy más néven "jó" koleszterin.

Ezen két  koleszterinnek a biológia hatása jelentősen eltér egymástól.


A HDL-koleszterin meggátolja a vérben lévő zsírok lerakódását, így pedig egyenes arányosan csökkenti az érelmeszesedés, a trombózis kialakulásának és a szívinfarktus kockázatát. Mindezt úgy, hogy emésztést elősegítő epesavat képez a májba szállított vérből, vérzsírokból, ártó koleszterinekből. Minél nagyobb a jó koleszterin aránya az emberi szervezetben, annál kisebb az esélye ez előbb felsorolt megbetegedések előfordulásának.
Az LDL koleszterintartalmú szemcséi méretileg nagyobbak és veszélyesebbek, mint a jó koleszteriné. Miért? Mert főként trigliceridet, fehérjét és foszfolipidet tartalmaznak. Ha a véráramban túl nagy az ártó LDL-koleszterinek aránya, akkor azok az artériák bélhártyája alatt lerakódva párnácskákat képeznek. Ezek a lerakódások az érfal elmeszesedését okozzák, így lesz valaki érszűkületes, majd nő a szívinfarktus előfordulásának aránya.

A transz-zsírsavak elkerülése

Jó hír az, hogy egyre több cég igyekszik minél kevesebb káros zsírsavval előállítani élelmiszerpalettáját. Bár az is igaz, hogy az átlag éttermek egyelőre még nem álltak be az egészséges életmódváltásra sarkallók sorába és továbbra is transz-zsírokkal készítik el az ételeket. A mennyiséget illetően mindenesetre még komoly szakmai viták folynak, ugyanakkor az általános nézet szerint az egész nap elfogyasztott kalóriák közül csupán 1%-ot kellene kitenniük a transz-zsírsavaknak.

Akkor mit is együnk?


Léteznek helyettesítői a hagyományos zsíroknak, margarinoknak, mint a pálmaolaj, a kókuszolaj is, viszont ezek sok telített zsírsavat tartalmaznak. Az egészséges táplálkozás része a zsír, viszont csak limitálva! Nagyszerű választás és kiváló alternatíva a napraforgóolajjal szemben az olíva-, a repce- és a mogyoróolaj.

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.