Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A vegetáriánus nem környezetbarát!

2010. március 10., szerda
Szerző: Kulináris Világ

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kutatása szerint többet árthat környezetünknek a húspótló alapú vegetáriánus étrend, mint a húsfogyasztás.

Az elmúlt időszakban szinte csak arról lehetett hallani és olvasni, hogy a vörös hús előállítása döbbenetes mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Ez valós tény, azonban nem mindegy, hogy mivel pótolják a húst. 

A WWF felkérte a brit Cranfield Egyetemet, s az általuk elvégzett kutatás nyilvánvalóvá tette, hogy számos húspótló élelmiszer, - szója, a csicseriborsó és a lencse fogyasztása szintén - károsítja a környezetet, mivel ennek óriási százalékát a tengerentúlról szállítják Európába. Ráadásul a marhahúsról és egyéb állati termékekről az utánzatokra - például tofura - való áttérés valójában megnövelheti az európai országok ellátását fedező termőföldek nagyságát.

A kutatás eredményei arról tanuskodnak, hogy a helyettesítő termékek előállításához szükséges termőföld, amelyet vélhetően erdőirtással nyernek, nagyobb környezeti kárt okoz, mintha hazai földön hizlalnának marhát, sertést vagy juhot. Egyértelművé vált, hogy a vegetarianizmus terjedése akár a belföldi mezőgazdaság összeomlásához is vezethet - figyelmeztet a lap által ismertetett tanulmány. 

A húspótlók előállításához a fentieken túl a növényi alapanyag fokozott feldolgozása szükséges, amely rengeteg energiát igényel, a vegetáriánus életmód környezeti hozadéka tehát nagyban függ attól, hogy mit fogyasztanak az érintettek hús helyett. A tofu a kutatás alapján súlyosan rontja a mérleget, helyette inkább kenyeret, tésztát, burgonyát érdemes fogyasztani, ha meg akarjuk óvni környezetünket.


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.