Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A világ legnagyobb Sajtparadicsoma: 24 millió kg évente...

Vermonti bor és sajt variációk

2010. március 21., vasárnap
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Ezen mini sajtvilágban több a sajtkészítő, mint bármely másik országban… Vermont kb. 24 millió kg sajtot termel évente (nem, ez nem tévedés).

Igazi sajtparadicsomként tartják számon ezt a helyet, amely 2009 augusztusában rendezte meg először az éves Vermonti Sajtkészítő Fesztivált. A sajtguruk a sajtokat mindig borral, vagy sörrel tálalják stílusosan.
   
Vermont, mint a legnemesebb sajt otthona


Vermont sajtjai általában válogatott minőségű tehéntejből készülnek, illetve néhány esetben kecske-, bárány-, illetve bivalytejből is. A mesés szépségű sajtváros a különleges minőségű sajtok termelését tűzte ki fő célul, ahol művészi- és farmszintű sajtok is képviseltetik magukat a fesztivál alkalmával, melynek célja éppen az, hogy a versenyszellemet felébressze a termelők körében, így még jobb eredményekre legyenek motiválva.

A Vermonti sajtok kóstolása

A fesztivál alkalmával a látogatók 21 farmon haladnak keresztül, ahol mintegy 150 sajtvariációval találkozhatnak. A Jasper Hill farm magas színvonalú technikájával igazi büszkesége a sajtvölgynek.

Bor és sajt párosítások

Chévre borssal és fűszerekkel

A klasszikus és igen friss ízvilágú chévre pasztörizált kecsketejből készül és igazi étvágygerjesztő falat lehet, vagy akár egy saláta kísérője. Illenek hozzá a pezsgők, vagy habzó borok, a Chenin Blanc és a Viognier is.

Kétéves cézár sajt


A barna svájci tehén tejéből készült öregsajt akár önmagában is fogyasztható, vagy bármilyen nyári étel társaságában. Illik hozzá a Gewürztramini, a félszáraz Syrah és a félszáraz Zinfandel.

Tradícionális cézársajt

Igazi vidéki hangulatú sajt, melyet pasztörizált tehéntejből készítenek, ráadásul egy igen gazdag és testes, finom zamat egészít ki. Minden ünnephez illő ízvilág, melyhez a félszáraz Sangiovese, a Petite Sirah és a Zinfandel illik leginkább.

Sör és sajt párosítások


Les Pyramids, vagy La Roche

Pasztörizált kecsketejből készült, mely kissé szemcsés állaggal rendelkezik és desszertként, vagy akár étvágykeltő falatként is ideális. Csodásan illenek hozzá a kissé fűszeresebb, testesebb sörök.

Vermont Sheperd

Igazi pionír sajt, mely kissé öreg, kissé különleges báránytejének köszönhetően és sokszor csak ünnepi alkalmakkor tálalják. Csodásan illenek hozzá a selymes, könnyed sörök.

Boucher Blue


Egy ízletes kéksajt melyet tehéntejből készítenek és klasszikus ízvilágával igazi kísérője bármely ételnek. Sörök közül a világosak illenek hozzá a legjobban.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.