Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


A világ 10 legveszélyesebb étele

Mindennap a tányéron...

2010. február 6., szombat
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

Egy amerikai kutatás szerint évente mintegy 76 millió ember betegedik meg ételek okozta fertőzésben, vagy mérgezésben. Attól igazán veszélyesek, hogy minden nap a tányérunkon vannak...

Ezek közül 325.000 embert kezelnek kórházban, viszont 5000-en belehalnak a szövődményekbe. Csupán azért, mert ettek valamit. A fertőzés történhet közvetlenül az étel baktériumtartalma által, vagy pedig a rossz és nem higiénikus elkészítés miatt is. Tudni kell, hogy a legtöbb ételmérgezés igen enyhe és lehet kezelni, ha egyáltalán komolyabban megmutatkozik, mint kiütés, gyomorbaj, vagy hasfájdalom. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kerüljük ezen, egyébként igen egészséges ételek fogyasztását, hanem tegyünk lépéseket annak érdekében, hogy mindig tudatában legyünk, honnan és hogyan kerül az asztalunkra az az étek!

A legfontosabb fertőzést megelőző tippek:

- Mindig alaposan mossuk meg a zöldségeket és a gyümölcsöket egyaránt!
- Mikor főzünk, a húst legalább 160C fok hőmérsékletre melegítsük fel!
- A fagyasztás megölheti a baktériumok nagy részét, ezért ez egyfajta ajánlott metódus lehet, főleg, ha túl sok friss hozzávaló áll rendelkezésünkre! Kiengedés után viszont nem szabad semmit újra lefagyasztani!
- Mivel az éttermekben nem tudhatjuk, honnan származik az a bizonyos hozzávaló, ezért mindig jól válogassuk meg, hogy hol étkezünk!

A legveszélyesebb ételek:

1. Leveles zöldségek


Tele lehetnek baktériumokkal. 2006-ban pl. volt egy eset, mikor többen kaptak mérgezést spenót miatt, néhányan bele is haltak. A zöld növények ugyanúgy hordozhatnak szalmonellát, mint a hús- és tojásfélék. A zöldségek termesztésük során érintkezés be kerülhetnek vadállatokkal is, illetve szennyvizekkel, melyek káros anyagai mind bekerülnek a növény belsejébe, végül pedig az ételünkbe.

2. Tojás

A szalmonella a leggyakoribb ételmérgezéses eset, melyet a tojások okoznak, ezért a nyers tojás fogyasztását teljesen kerülni kellene.
 
3. Tonhal


A friss hal hamar kifogását követően hamar romlik, ezért a halfogyasztás igen magas arányban jár együtt az ún. skombrotoxin fertőzéssel. Az általános tünetek mellett fejfájás és szédülés, vagy akár hallucinációk is jelentkezhetnek.

4. Kagyló

Ez a különlegességnek számító étel évente kb. 2000 ember megbetegedését okozza, mely esetek közül a legtöbb étteremben történik. A komolyabb fertőzést a norovírus okozza, a másik szintén nem túl barátságos bacilus neve pedig a vibrió, melyek közül mindkettő gyomor- és vérfertőzéshez vezethet.

5. Burgonya

A világ egyik legpopulárisabb étele leginkább burgonyasalátában fertőz, még pedig a szalmonella vírus által. A zöld részeket és más elszíneződött területeket mindenképpen ki kell vágni a burgonya pucolása során és a kicsírázott egyedek fogyasztása sem ajánlott!

6. Sajt

Rengeteg sajtféle létezik, a szalmonella fertőzést sok hordozza. A terhes anyukák számára nem ajánlott pl. a feta-, brie-, camembert-, kék- és mexikói sajtok fogyasztása.

7. Fagylalt

1990 óta 75 esetben került sor nagyobb fagylaltmérgezésre a világon, melyek közül a szalmonella és a staphylcoccus volt a leggyakoribb. Előfordul ugyanis, hogy néhány gyártó pasztörizálatlan tojást és tejet használ fel a fagylaltkészítés során.

8. Paradicsom

Kedvenc saláta-összetevőnk nagy arányban okozhat szalmonellát, a megbetegedések mintegy 70%-a éppen, hogy éttermekben történik. Vagyis vigyázat a korábban elkészített paradicsomokkal!

9. Spárga

A spárgák, babfélék és más szója-, illetve babcsírák szintén okoznak mérgezéseket, különösen a bennük lévő magok, melyek a gyors termesztés során nem fejlődnek ki teljes mértékben és sokszor még éretlenül kerülnek felhasználásra például konzervekhez.

10. Bogyós gyümölcsök

Ezek a nyári finomságok a cyclospóra fertőzést hordozhatják, mely igen gyorsan fejti ki a hatását és csakis antibiotikumokkal győzhető le az általa okozott betegség.

 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.