Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Zempléni tájak és a térség különleges ételei - 3 recepttel!

2010. november 4., csütörtök
Szerző: Horváth Dezső
Forrás: Kulináris Világ

Zemplén a Tisza jobb parti részén terül el, neve a szláv földvár szóból ered.  Rendkívül gazdag a növény és állatvilága, Kis Árpád, a vidék növényvilágának kutatója méltán nevezte Magyarország virágos kertjének.

Több ismert kirándulóhelye közül említést érdemel a regéci vár, amit a helybéliek Rákóczi várának neveznek. I. Rákóczi György „talpasai” ugyanis 1664-ben elfoglalták és valószínűleg II. Rákóczi Ferenc is itt töltötte gyermekkorát. Itt van Gönc is, templomának parókiáján készült el Károli Gáspár híres műve, az 1590-ben Vizsolyban kinyomtatott első teljes, magyar nyelvű, református biblia fordítás, amiből mindössze 52 ismert példány van a világon. Nem szabad megfeledkezni Hollóházáról sem, itt már a monarchia idején készítettek porcelán tányérokat, és mára nemzetközi hírnévnek örvend.

A TÁJEGYSÉG JELLEGZETES ÉTELEI

3 különleges recept, melyek mind ezen tájegység ősi hagyatékai
   

A Zempléni pandúrleves hozzávalói: 60 dkg bárányhús, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, 5 dkg só, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 3 gerezd fokhagyma, 15 dkg liszt, 1 tojás és 3 dl vörösbor. Elkészítése: a bárányhúst felkockázva pörköltnek elkészítjük, majd a borral és vízzel levesszerűnek felhígítjuk, az előre megpirított szalonnakockákat és a felaprított gombát, fokhagymát hozzáadjuk, készre főzzük. Zsíron aranysárgára pirított lebbencstésztát főzünk bele.

A hegyaljai szüretelőpecsenye hozzávalói: 1,2 kg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 8 dkg liszt, 20 dkg zsír, só, bors,pirospaprika. Elkészítése: A sertéscombot felszeleteljük, kikloffoljuk, bekenjük hagymapürével, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd lisztbe a forgatjuk. Forró zsírban kisütjük, rizskörettel tálaljuk szőlőlevéllel, „kibélelt” tányérra.

A zempléni metélt hozzávalói: 15 dkg dióbél, 3 dkg kakaó, 20 dkg barackíz, 20 dkg porcukor, 6 dkg mazsola, 6 tojásfehérje, 5 cl. málnaszörp, 5 cl tokai aszú, és a tálaláshoz 1 dl. rum.  Elkészítése: hagyományos módon palacsintákat sütünk, metéltre vágjuk, összekeverjük a dióval, kakaóval, barackízzel, mazsolával, majd a tokaji aszúval meglocsoljuk. Vajazott edénybe téve sütőben átforrósítjuk, málnaszörppel ízesített tojáshabbal bevonjuk és a sütőben „átpirítjuk”. Vaníliás porcukorral megszórjuk, a tetejére egy mosott tojáshéjba öntjük a rumot és meggyújtva tálaljuk.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.