Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Zsálya

2008. április 15., kedd
Szerző: Kulináris Világ

Latin neve: Salvia officinalis

Népies neve: kerti zsálya, kányafű, muskotályzsálya

zsályaA zsálya mediterrán tájakon, azaz a Földközi tenger partvidékén őshonos, de hazánkban is termesztik. A középkorban is kedvelt fűszer- és gyógynövény volt, úgy tartják hogy meghosszabbítja az életet.

Jellegzetes illatú, kesernyésen aromás ízű. Az ételhez óvatosan adagoljuk.

Fűszerként alkalmazható pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek, salátaöntetek, halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, hurkák, májas ételek, tojásételek, lágy sajtok ízesítéséhez. Izsóppal és majoránnával jól párosítható.

A zsálya erkenti az emésztést, fertőtlenítő, gombaölő hatású, csökkenti a hasmenés tüneteit, halványítja a bőrön a foltokat, izzasztó, izzadáscsökkentő, vértisztító, de használják ekcéma és nehezen gyógyuló sebek kezelésénél is.

Zsálya tea: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi zsályalevelet, majd hagyjuk állni 10 percet, és után szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit érdemes belőle fogyasztani. Kihűlve gargarizáló oldatként is alkalmazható, mézzel édesítve pedig hurut, köhögés, gyomor és torok elnyálkásodásánál elősegíti a nyálka leválasztását, ezen kívül alkalmas a száj-, a fogíny- és toroknyálkahártya gyulladásának csökkentésére is.
 


Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

További cikkek


A portál ajánlata

Optimista kártya Holddiéta könyv Ezoterikus Kalendárium 2017 Újra lesz Szeminárium! Bármilyen rendezvényt felturbózunk! Jósnő, asztrológus, grafológus...
Ezoterikus kalendarium 2017
Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.