Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Almaszósz

Szerző: Kulináris Világ
Forrás: Kulináris Világ

 1. hány főre szól a recept: 4 fő
 2. elkészítés nehézsége: könnyű
 3. elkészítés ideje: 45 perc
 4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Almaszósz, almaszósz, ne dobálj bele galacsint... nekem a finomsága mellett mindig a 80-as évek egyik gyermekslágere jut eszembe. Most ismerjük meg az elkészítést...

Hozzávalók

 1. 6 db alma
 2. 1 db friss citrom leve
 3. 1 db friss citrom reszelt héja
 4. 10 dkg cukor
 5. 2 dl víz
 6. 1/2 teáskanál só
 7. ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, szerecsendió

Az alma szósz igen népszerű étel szerte a világon, ráadásul igen könnyen elkészíthető, mivel nem kell hozzá más csak alma, cukor és víz. A többi hozzávaló, mint a fahéj, a szerecsendió, a szegfűszeg, a citrom lé és a reszelt citrom héj, csupán ízesítőként funkcionál így ízlés szerint adagoljuk.

Elkészítés módja a következő:

Szükség van 5-6 darab közepes méretű almára. Az almákat mossuk meg, majd pucoljuk meg. Ezután vágjuk félbe az almákat, és mindegyik félnek vágjuk ki a közepét, ezután pedig a feleket szeleteljük tovább negyedekre. Végül pedig egészen kicsi szeleteket készítsünk. Ha ezzel kész vagyunk, a darabokat helyezzük hideg víz, amihez adjunk hozzá jó sok citrom levet, hogy megelőzzük az alma bebarnulását. De 15 percnél tovább ne hagyjuk a vízben állni.

Vegyünk egy két literes lábast, amibe öntsünk bele egy fél pohár vizet. Ezután az almákat vegyük a ki a vízből csöpögtessük le, és helyezzük el a lábasban. Forraljuk az egészet közepes lángon, ám amint a víz forrásnak indul, fedjük le a lábast és tegyük minimumra a tüzet.

Ha olyan szószt szeretnénk, ami sűrűbb és némileg darabos, akkor főzzük 8-10 percig a masszát. Ha pedig lágyabb öntetet szeretnénk kapni, akkor a főzési idő 12-15 percre emelkedik. A főzés befejezése előtt 2-3 perccel adjunk hozzá az egészhez a cukrot, majd alaposan keverjük el. A főzési idő lejárta után is hagyjuk, hogy a tűhelyen hűljön ki a szósz.

A szósz hidegen és melegen egyaránt tálalható. Ha viszont szeretnénk félre tenni belőle, legjobb, ha egy zárható műanyag dobozban tesszük a hűtőbe.
 Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.