Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Dobos torta - eredeti recept

Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

  1. hány főre szól a recept: 10 fő
  2. elkészítés nehézsége: nehéz
  3. elkészítés ideje: 1 óra 15 perc
  4. árkategória: 1.500 - 3.000 között

A hagyomány szerint az édes vajkrémre a vajat köpülő fiú tévedése vezette rá a torta megalkotóját, Dobos C. Józsefet. A fiú ugyanis só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester így alkotta meg híres művét.

Hozzávalók

  1. A tésztához:
  2. 6 db tojás
  3. 12 dkg porcukor
  4. 10 dkg finomliszt
  5. 3,5 dkg puha vaj
  6. A krémhez:
  7. 12 dkg kristálycukor
  8. 15 dkg puha vaj
  9. 4 dkg kakaópor
  10. 10 dkg vaníliás cukor
  11. 1 evőkanál rum vagy rum aroma
  12. A karamellbevonathoz:
  13. 15 dkg kristálycukor
  14. 1 kávéskanál citromlé

A tészta elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük, a maradék cukorral habosra keverjük a sárgáját. A fehérjét a sárgájába óvatosan belekeverjük, majd lassacskán hozzáadjuk a lisztet és a megolvasztott vajat (ezt érdemes mikróban csinálni). Olajozott, lisztezett  vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, 180 C°-on megsütjük. A kész tésztát igény szerinti vastagságú lapokra vágjuk. Ha valaki az eredeti ötlapos variációt szeretné, akkor érdemes a tortalapokat egyenként megsütni, de ez elég macerás.
 
A krém elkészítése:

A cukrot 0,5 dl vízzel felfőzzük, majd langyosra hűtjük. A vajat a kakaóporral simára keverjük, majd a langyos cukorszirupot fokozatosan hozzáadjuk, kihűtjük. A már lehűlt krémbe végül beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot, összedolgozzuk.
 
A karamellbevonat elkészítése:

A kristálycukrot a citromlével egy lábosban állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg karamellizálódik. Folyamatos odafigyelést és keverést igényel. Ha kész, az egyik tortalapra ráöntjük a karamellt, és gyorsan elsimítjuk egy megvajazott pengéjű késsel, mert hamar megszilárdul. Érdemes már a szilárdulás előtt a karamellbe óvatosan csíkokat húzni a majdani felvágás mentén.

A tortalapokat megkenjük krémmel, egymásra helyezzük, a legtetejére kerül a karamelles lap.

 



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.