Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Dobos torta II.

Szerző: Taniné Orosz Anikó
Forrás: 2009. karácsonyi sütirecept versenyre küldött recept

  1. hány főre szól a recept: 8 fő
  2. elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
  3. elkészítés ideje: 2 óra
  4. árkategória: 1.500 - 3.000 között

Nagyon ízletes és finom, nagyanyáink ízeit juttatja szünkbe. Ilyet cukrászdában biztosan nem kapsz!

Hozzávalók

  1. 24 db tojás
  2. 24 evőkanál liszt
  3. 3 csomag sütőpor
  4. 24 evőkanál kristálycukor
  5. 1 kg margarin
  6. 50 dkg porcukor
  7. 15 dkg kakaópor
  8. 0,5 l tej
  9. 4 db csokipuding
  10. 10 evőkanál cukor
  11. 50 dkg mokkacukor
  12. citromlé
  13. szilikonos sütőpapír

Fontos, hogy a száraz anyagokat (liszt, porcukor, kakaó) használat előtt szitáld át! Könnyebb így dolgozni vele, és az esetleges szennyeződéseket is eltávolítod. A tészta egyszerű piskóta. Vedd elő a sütőd nagytepsijét, fordítsd meg, és szabj rá sütőlapírt. Elég 6 db, mert ha ügyes vagy, mindkét oldalát fel tudod használni. Légkeveréses sütőbe két tepsit is be tudsz egyszerre tenni, 150 C-on 15 percig süsd hőlégkeveréssel. A tészta elkészítése: én 4 lapnak való tésztát készítek el egyszerre, tehát 8 tojást szétválasztok, 4 ek. cukorral a sárgáját elkeverem, 4. ek. cukorral a fehérjét habbá verem. 8 ek. lisztet egy sütőporral eldolgozok. A felvert fehérjébe forgatom a sárgáját, később a lisztet. A megfordított tepsire teszem a papírt, szépen rásimítom a massza felét a két tepsire. Ha megsült, sütőrácson hűtöm, lehúzom a papírt róla. Nyugodtan tedd a lapokat egymásra. A tepsiket hideg vízben lehűtöm és eltörlöm. Megsütöm, majd a 3. 4. lapot is . Így 3x8 tojásból keverek piskótát, 12 lapot sütök.

Krém: A margarint kicsit összedarabolom, robotgéppel összedolgozom a porcukorral és a kakaóval. Jó minőségű kakaót végy! A pudingot és a cukrot elkeverem, óvatosan hozzáadagolom a tejet és pudingot főzök (vagy csokikrémet, a lisztet a cukorral és a tojássárgájával elkeverem, óvatosan felengedem a tejjel, lassú tűzön sűrű krémet főzök, majd a végén beleteszem a feldarabolt csokit, és sima krémmé keverem). Ha kihült a főzött krém, vagy puding, a vajas krémmel összedolgozom, teljesen homogén legyen! Egy lapot félreteszek a máznak. A lapokat a krémmel összeragasztom úgy, hogy kb. egyforma vastag a krém és a tészta. A 11. lap tetejét is megkenem krémmel, erre kerül majd a kihült karamelles lap. Kevés krémet félreteszel a torta oldalára és díszíteni a tetejét tortanyomóval( ha lesz még a végén energiád rá). A karamell készítése sem nehéz, de légy nagyon óvatos! Nincs semmi a konyhában, ami fájdalmasabb és súlyosabb égési sérülést tud okozni, ezért a gyerekeket most ne engedd a konyhába! Mindent készíts a kezed ügyébe, mert a cukorral gyorsan kell dolgoznod, ha megolvadt. Előbb képzeld el a félre tett piskótalapon, hogy mekkora szeleteket akarsz, ( én hosszában 3 fele szoktam osztani a lapot, aztán keresztben kb. 18 szelet lesz), ez összesen 54 szelet. Azért mokkacukorral dolgozz, mert világosabb karamellt kapsz és az íze is jobb, mint a kristálycukorból készült karamellnek. A mokkacukrot lazán nylonzacskóba teszed, bekötöd, alá és felé tégy konyharuhát! Vedd elő a húsklopfolót vagy egy merőkanalat és törd össze! Az összetört cukrot lábasba tedd és néhány csepp citromlével (kevés kell!) óvatosan melegítsd, míg el nem olvad.
Állandó kevergetés mellett hűtsd le annyira, hogy kb olyan legyen, mint egy hígabb palacsintatészta. A piskótalapod alá tegyél papírt, (jó sokat), mert a lefolyt és megszilárdult cukormázat aztán csak robbantással lehet eltávolítani. Két kést is készíts elő és forró vizet. A forró késre nem ragad annyira a cukormáz, de mindig száraz legyen a késed, töröld le róla a vizet! A cukrot ráöntöd a lapra elsimítod, és nagyon gyorsan bevagdalod, ahogy a szeleteket szeretnéd. Ha a kést kis margaringa mártod melegen, még kevésbé ragad hozzá a cukor.  Ha kihűlt ráhelyezed a tortára, (ami eddig hűtőben volt). Kicsit most csinosítsd ki a tortád, vágd egyenesre az oldalait, aztán a maradék krémmel díszítheted. Ha csak fele ekkora tortát akarsz, akkor 6 lapot süss, azt felezd meg, hogy 12 legyen, mindennek vedd a felét, így készítsd el a sütit. A lábosból legkönnyebben úgy távolítható el a cukormáz, hogy felengeded vízzel és felteszed forrni. Így újra megolvad a cukor .
Kellemes sütögetést és jó étvágyat!!



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.