Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Jókai bableves

Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

  1. hány főre szól a recept: 4 fő
  2. elkészítés nehézsége: könnyű
  3. elkészítés ideje: 1 óra
  4. árkategória: 1.500 Ft alatt

A Jókai bableves Jókai Mór nevét viseli, aki ennek a csodának nagy kedvelője volt. 2005-ben  Jókai bableves főző versenyt is rendeztek Balatonfüreden, nagy írónk 180. születésnapja alkalmából.

Hozzávalók

  1. 40 dkg tarka szárazbab
  2. 15 dkg gyökér
  3. 15 dkg sárgarépa
  4. 10 dkg zellergumó
  5. 5 dkg vöröshagyma
  6. 10 dkg disznózsír
  7. 10 dkg finomliszt
  8. 50 dkg füstölt kolbász
  9. 50 dkg sertéscsülök
  10. 2 gerezd fokhagyma
  11. 1-2 db babérlevél
  12. 1 csomag petrezselyem zöld
  13. 1 kis doboz friss tejföl
  14. 2 liter húsleves alaplé
  15. ízlés szerint só, fűszerpaprika, ecet

A babot átmossuk, a főzés napja előtt egy éjszakára beáztatjuk. A víz lepje el teljesen a babot.

Másnap húsleves alaplében (ha nincs, víz is tökéletes) feltesszük főni a babot a csülökkel és a kolbásszal együtt. Hozzáadjuk a babérlevelet. A kolbászt bő 20 perc elteltével kivesszük a levesből és félretesszük.

Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a megtisztítótott, kockára vágott vegyes zöldséget és a 2 gerezd fokhagymát. Lassú tűzön főzzük. Amint a csülök megpuhult, kivesszük a levesből.

Elkészítjük a magyaros rántást (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fűszerpaprika), ezzel a rántással sűrítjük be a levest. Tejfölt adunk hozzá úgy, hogy a levesből egy keveset szedünk a tejfölhöz és így adjuk a leveshez. Kevéske ecettel enyhén továbbízesítjük.

A főtt csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit karikákra vágjuk és a forrásban lévő bableveshez adjuk.

Tálaláskor további tejfölt kínálunk hozzá.



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.