Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Mákos és diós beigli

Szerző: Szatmári Nóra
Forrás: Kulináris Világ

  1. hány főre szól a recept: 10 fő
  2. elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
  3. elkészítés ideje: 2 óra
  4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Klasszikus, elmaradhatatlan karácsonyi sütemény. Bár német eredetű, mi magyarok magunkénak valljuk...

Hozzávalók

  1. 4 rúdnyi tésztához:
  2. 60 dkg finomliszt
  3. 25 dkg margarin
  4. 2 tojássárgája
  5. 2-3 dl friss tej
  6. 2 dkg élesztő
  7. 7 dkg kristálycukor
  8. 1 db friss citrom leve és reszelt héja
  9. csipetnyi só
  10. A töltelékhez:
  11. 30 dkg darált mák
  12. 30 dkg darált dió
  13. 1-1 dl friss tej
  14. 15-15 dkg kristálycukor
  15. 1-2 evőkanál lekvár vagy méz
  16. 1-1 csomag vaniliás cukor
  17. ízlés szerint fahéj
  18. ízlés szerint citrom- és narancshéj
  19. ízlés szerint mazsola
  20. A tészta kenegetéséhez:
  21. 1 db egész tojás

1. Az élesztőt csipetnyi kristálycukorral 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, a liszthez adjuk, a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk egy órán át.

2. Közben előkészítjük a kétféle tölteléket. A legegyszerűbb és legkönnyebb eljárási mód, ha mindent szépen összekeverünk. A mákos variációhoz: darált mák, 1 dl friss tej, 15 dkg cukor, 1 evőkanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, citrom és vagy narancshéj, esetleg mazsola.  A diós variációhoz: darált dió, 1 dl friss tej, 15 dkg cukor, 1 evőkanál méz, 1 csomag vaníliás cukor, citrom és vagy narancshéj, esetleg mazsola. Semmiképp ne legyen túl híg a massza, mert akkor szétrepeszti a tésztát sülés közben.

3. A megkelt tésztát négy egyenlő nagyságú részre osztjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, először az egyiket, megkenjük az egyik féle töltelékkel, feltekerjük, aztán a többit is ugyanúgy. Négy beiglirudat kapunk.

4. A tepsit kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük, a rudakat egymás mellé helyezzük.

5. A tészta tetejét villával megszúrkáljuk, tojással megkenjük, és kelesztjük a tepsiben újabb 1-2 órán át, majd kezdődhet a sütés.
 
6. Ha már-már szinte ki akar dagadni a tepsiből, akkor igazán alkalmas megkezdeni a sütést, ez lassú tűz mellett essen meg, kb. 170-180 fok között. A sütési idő:  45-50 perc.
 



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu
hzias.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.