Igazán különleges és pikáns ízű francia hagymalevest készíthetünk könnyedén az alábbi recept alapján.
Tegyünk fel egy lábast a tűzre a legnagyobb fokozaton. Olvasszuk fel benne a vajat és az olívaolajat. Ha szépen felolvadt adjuk hozzá a fokhagymát, hagymát, cukrot és főzzük körülbelül 6 percig, amíg a hagyma szélei megbarnulnak. Ekkor vegyük le a lángot minimumra és hagyjuk a hagymát még 30 percig főni. Amikor kész lesz, a lábasban zamatos, barna karamellizált réteg fog kialakulni. Ekkor hozzáönthetjük az alaplét és a bort, majd egy fakanállal alaposan keverjük el, ügyelve a legaljára is, hogy ne égjen oda. Forrástól számítva hagyjuk főni még egy órát (ne fedjük le). Tálalás előtt lehet még ízesíteni egy kis konyakkal. A levest előmelegített tányérba tálaljuk, és készítsünk mellé fokhagymás pirítóst.