Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Piros tőkehal fűszeres kuszkusszal és aranybarna mazsolával

Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ

  1. hány főre szól a recept: 6 fő
  2. elkészítés nehézsége: közepesen nehéz
  3. elkészítés ideje: 1 óra
  4. árkategória: 3.000 - 5.000 között

Gordon Ramsay küldi ezt a receptet nekünk... Azt üzeni, ne fukarkodjunk az ízesítéssel...

Hozzávalók

  1. A halhoz:
  2. 2 db citrom
  3. 100 g kristálycukor
  4. 3 piros tőkehal filézve (darabonként 650 g)
  5. a főzéshez olívaolaj
  6. ízlés szerint tengeri só, fekete bors
  7. 1 kávés kanál kakukkfű, köménymag
  8. A fűszeres szószhoz:
  9. 2 db piros színű paprika (felszeletelve)
  10. 2 db sárga színű paprika (felszeletelve)
  11. 6 db fokhagymagerezd
  12. 50 g friss gyömbér, meghámozva és feldarabolva
  13. 2 db gyenge chilipaprika, kimagozva feldarabolva
  14. 1 teáskanál köménymag
  15. 0,5 teáskanál koriander
  16. 1 teáskanál édes paprika
  17. 2 teáskanál olívaolaj
  18. A kuszkuszhoz:
  19. 300 g kuszkusz
  20. 100 g aranymazsola
  21. 3-4 teáskanál csípős szósz (bármilyen)
  22. fél citrom facsart leve és héja
  23. 2 teáskanál kakukkfű, menta, koriander, bazsalikom
  24. 2-3 teáskanál extra szűz olívaolaj az ízesítéshez

Csorgassuk meg a halszeleteket olívaolajjal, daráljunk rá borsot, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

A kuszkuszt érdemes előre elkészíteni és csak akkor felmelegíteni, míg grillezed a halat.

Először is a citromot kandírozzuk. Olyan vékonyra szeljük, amennyire csak lehet, ezután 300 ml vízben feloldjuk a cukrot, egy vízzel teli fazék felett egy másik fazékban alacsony lángon főzzük 5 percig, majd a citromszeletek hozzáadása után további 3-4 percig főzzük. A tűzről levéve egy éjszakán a szirupban hagyjuk a citromokat, ezek aztán 1 hónapig is elállnak a hűtőben.

A szószhoz a paprikákat, a fokhagymát,  gyömbért, a chilit krémessé mixeljük. Hozzáadjuk a  köménymagot, koriandert és lassú tűzön addig főzzük, míg nagyon finom illatot ad. Ezután hozzáadjuk az édes paprikát, a borsot szósszal és az olajjal. A szószt 4-5 percig melegítjük, ha nem használjuk fel azonnal, akkor takarjuk le.

Egy nagyobb edényben forraljunk fel 350 ml vizet és adjuk hozzá a kuszkuszt, majd takarjuk le a tűzről levéve. Hagyjuk 5 percig párolódni, majd adjuk a többi hozzávalóhoz. A kuszkuszt, a mazsolát, a csípős szószt, a citromhéjakat és egy nagy adag sót tegyünk tűzálló edénybe, kóstoljuk meg, majd tálaljuk!

A halat akkor grillezzük át, amikor már minden kész, és a vendégek is megérkeztek. Ez már csak pár perct fog igénybe venni. Tegyük a befűszerezett halhúst egy sütőpapírral borított sütőlapra. 180 fokon süssük körülbelül 10 percig.

 



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.