Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Somlói galuska

Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

  1. hány főre szól a recept: 6 fő
  2. elkészítés nehézsége: nagyon egyszerű
  3. elkészítés ideje: 1 óra
  4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Mostanában számos helyen azt tapasztaltuk, hogy megpróbálják újraértelmezni a somlói galuskát! Rosszul teszik...

Hozzávalók

  1. A tészához:
  2. 3 kész piskótalap
  3. A vaníliakrémhez:
  4. 5 dl friss tej
  5. 4 db tojássárgája
  6. 15 dkg kristálycukor
  7. 8 dkg liszt
  8. fél vanília rúd
  9. 1 db friss citrom reszelt héja
  10. Az édes sziruphoz:
  11. 2,5 dl víz
  12. 20 dkg kristálycukor
  13. 1 dl rum
  14. A töltelékhez:
  15. 10 dkg darált dió
  16. 10 dkg mazsola (rumba áztatva)
  17. 1,5 dl rum
  18. 1 evőkanál kakaó
  19. A csokiöntethez:
  20. 15 dkg étcsoki
  21. 25 dkg kristálycukor
  22. 1,5 dl víz
  23. 1 dl rum
  24. A koronázáshoz: tejszínhab

Piskóta: saját magad is sütheted vagy készen megvásárolhatod.

A vaníliakrémhez szükséges tejet forraljuk fel, dobjunk bele egy kis darabka citromhéjat valamint a vaníliarudat, a forrást követően hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat habosra keverjük a kristálycukorral és a liszttel, majd apránként és folyamatos keverés mellett beleöntjük a langyos tejet (a rudat és a citromhéjat halásszuk ki!). Ezt követően az egészet melegítsük fel újra, folyamatos keverés mellett! Akkor lesz jó, ha besűrűsödik. Félretesszük, kihűtjük.

A szirup elkészítéséhez felforraljuk a vizet, beleszórjuk a kristálycukrot, elkeverjük, levesszük a tűzről, hűtjük, langyos hőfok esetén belekeverjük a rumot is.

A csokoládéöntethez a csokoládét összetörjük, vízbe tesszük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve simára keverjük, kihűtjük.

Egy nagyobb alufóliára helyezzük az egyik piskótalapot, megöntözzük az édessziruppal, megkenjük a vaníliakrém felével, megszórjuk a darált dióval és rumos mazsolával, majd ráhelyezzük a második piskótalapot. Megismételjük az előzőeket, majd jöhet a harmadik piskótalap. Ennek a tetejét meglocsoljuk a maradék sziruppal és megszórjuk a kakaóporral. Az alufóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük legalább fél napra. Kivesszük s egy kanállal galuskákat szaggatunk a piskótaemeletből. Tányérokra halmozzuk, meglocsoljuk a csokiöntettel, tejszínhabbal koronázzuk.

Kép: flickr.com



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.