Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Szatmári szilva torta - az ország tortája

Forrás: augusztus20.freeblog.hu

  1. hány főre szól a recept: 10 fő
  2. elkészítés nehézsége: nehéz
  3. elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
  4. árkategória: 1.500 - 3.000 között

Az Ország Születésnapján bárki megkóstolhatja az Ország Tortáját, a szatmári szilvapálinkás tortát. De ha ez elmarad, készítsd el otthon!

Hozzávalók

  1. 0,34 kg Aszalt szilva
  2. 0,06 l Casino Rum
  3. 0,07 kg Dió (finom)
  4. 0,12 kg Vaj
  5. 0,12 kg Porcukor
  6. 0,12 kg Egésztojás
  7. 0,14 kg Liszt
  8. 0,005 kg Sütőpor
  9. 0,005 kg Fahéj
  10. 0,007 kg Citrom héj
  11. 0,003 kg Só
  12. 1 db Vanília rúd
  13. ----- Marcipán krémhez:----
  14. 0,13 l Tej
  15. 0,10 kg Tojássárgája
  16. 0,10 kg Marcipán(1x-es)
  17. 0,011 kg Keserű marcipán
  18. 0,022 kg Cukor
  19. ----- Csoki krémhez:----
  20. 0,09 l Tej
  21. 0,05 kg Tojássárgája
  22. 0,03 kg Kakaó massza
  23. 0,06 kg Cukor
  24. ----- Szilvapálinkás szirup:-----
  25. 0,03 l Szilvapálinka (eredeti)
  26. 0,03 l Cukorszirup (50%-os)
  27. ----- Betöltéshez szükséges krémek-----
  28. 0,35 kg Marcipán alap
  29. 0,13 kg Tejszínhab
  30. 0,03 kg Zselatin (főzött)
  31. ----- -----
  32. 0,20 kg Csoki alap
  33. 0,10 kg Tejszínhab
  34. 0,02 kg Zselatin (főzött)
  35. ----- Főzött zselatin-----
  36. 0,25 l víz
  37. 0,04 kg Zselatin


Piskóta

Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

Krémek

A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.
Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk
majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.

Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti)     0,03  l
Cukorszirup  (50%-os)    0,03  l

Betöltéshez szükséges krémek

Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg
Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött)  0,02 kg

Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg)

Betöltési technológia


A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ¾ részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.

JÓ ÉTVÁGYAT!



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.