Bejelentkezés az oldalra Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Táncosgörhöny avagy Pannon Trikolor

Szerző: Halmos Mónika
Forrás: beküldött recept - köszönjük

  1. hány főre szól a recept: 4 fő
  2. elkészítés nehézsége: nagyon egyszerű
  3. elkészítés ideje: 30 perc
  4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Kezdjük azzal, hogy fogj egy halom burgonyát, s tegyél hozzá még legalább öt szemet, mert úgyis kevés lesz!
 

Hozzávalók

  1. 1 kg burgony
  2. 15 dkg liszt
  3. 1 db tojás
  4. só, rozmaring

A gyermekek lehántják a héját, aztán nagy türelemmel, de serényen, hogy meg ne barnuljon, le kell reszelni finomra.  Lisztet adjál hozzá, annyit, amennyit felvesz, vess bele sót és egy keveset abból a fűszerből, amiről a magyar nép ajkán kelt nóták legtöbbje szól – ha nem vagy dalos kedvű, hát elárulom, a szerelmes rozmaring kívántatik bele, amitől Horatius szerint még a csúnyácska leány is megszépül! A masszát kavargasd, amíg el nem unod, s aztán a kulimászt egy nagyobb fajta evőkanál segítségével szaggasd forró zsiradékba. Ha a táncosgörhönyök mindkét orcájára kiült a mosoly, szedd őket szalvétára, s azon melegében add fel az alant leírt három mártással – vagy egyikével. A többi kulimásszal pedig cselekedd meg ugyanezt rendületlenül, míg csak az hagyja magát!  

Apáid vére
Végy egy jókora adag nagyi-féle paradicsommártást. Csorgasd bele szagos virágok mézét, apríts friss rozmaringot és bazsalikomot bele, meg egy termetes gerezd fokhagymát.  Szedj a nagypapa Erős Pistájából hozzá annyit, hogy tüzes legyen, mit a magyar legények!

A hon illata
Jó kövér tejföllel és elkapart fokhagymával képezz őrjítően illatos egyveleget. Egy csipet só kell hozzá, és még bele egy kis csombor kerül, ha kerül.

Rétek dala
Oly sok illatos fűszerszám terem szerte szép Magyarországon! A magyar mezőt járva gyűjts belőlük egy jókora marékra valót: turbolya, szeklice, csormolya s mind a sok szépen csengő nevűek lehetnek köztük.  Vagdosd igencsak apróra, s vegyítsd el friss joghurttal. Csippents hozzá egy kis sót – aztán kezdetét veheti a görhöny-mártogatás!Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.huKULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás
© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.