Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Tarte tatin

Szerző: Nóra
Forrás: Kulináris Világ

  1. hány főre szól a recept: 6 fő
  2. elkészítés nehézsége: könnyű
  3. elkészítés ideje: 1 óra 15 perc
  4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Ez a karamelizált almatorta a tatin-nővéreknek köszönheti a nevét. A történet szerint az 1900-as évek legelején készült az első ilyen torta a Larousse Gastronomique lexikon szerint.

Hozzávalók

  1. 6-7 db közepes méretű, savanyú alma
  2. 18 dkg kristálycukor
  3. 7 + 15 dkg teavaj
  4. 20 dkg liszt
  5. 1 db tojássárgája
  6. víz
  7. csipetnyi só

Mély edénybe tesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, hozzáadjuk a 15 dkg vajat, és szétmorzsoljuk a liszttel. Beletesszük tojássárgáját és 2-3 evőkanálál vizet, összedolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk, míg homogén állagúvá válik. Fóliával lefedve az edényt a hűtőbe tesszük kb. bő 60 percre.

Miközben a tészta a hidegen várakozik, készítsük elő az almákat! Meghámozzuk, kimagozzuk és vastag szeletekre vágjuk. Egy közepes méretű, magas falú serpenyőben a cukrot és a vajat felhevítjük, addig melegítjük, míg összeolvadnak. Fontos: olyan edényt válasszunk, amely bírja a hőt, mert ezt tesszük a sütőbe is!

Ezt követően szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben. Lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma alaposan megpuhul és karamellizálódik a cukortól. Néha megkenegetjük a lábosban lévő sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és szép barnás színt kapjanak.

Közben a sütőt előmelegítjük kb 180-190 ºC-ra.

A tésztát kinyújtjuk, épp egy picivel nagyobbra, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit alaposan lenyomkodjuk.

Az előmelegített sütőbe helyezzük, s kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűpróba után kivesszük, néhány percig még a serpenyőben hagyjuk, majd óvatosan tálra borítjuk. Ha egy-két almaszelet bennragad a serpenyőben, nem kell megijedni, csupán visszahelyezni a helyére!



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Te is megismerheted a jövődet! A horoszkópod tudja!
Olvass napi Tarot üzeneteket Bellától!


bekalabamacskahaja.blog.kulinarisvilag.hu
tandi.blog.kulinarisvilag.hu
konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.