Bejelentkezés az oldalra



 Nem regisztráltál? Regisztrálj most!


Vajas kifli, sajtos kifli, szezámmagos kifli

Szerző: Szamóca
Forrás: szamoca.eoldal.hu

  1. hány főre szól a recept: 6 fő
  2. elkészítés nehézsége: könnyű
  3. elkészítés ideje: 1 óra
  4. árkategória: 1.500 Ft alatt

Igazi, békebeli - reggeli és vendégváró falat. Szamócától kértük a receptet, - köszönjük!

Hozzávalók

  1. 50 dkg liszt
  2. 2 kiskanál só
  3. 2,5 dkg élesztő (nem por!)
  4. 2 db kockacukor
  5. 2 dl langyos tej
  6. 10 dkg olvasztott vaj
  7. A sajtos kiflihez: 10 dkg reszelt sajt + egy tojás egy kiskanál sóval és egy csipet pirospaprikával habosra keverve
  8. A szezámmagoshoz: 5 dkg szezámmag + egy tojás egy kiskanál sóval habosra keverve
  9. A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve

A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, három egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután az első cipóból kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A második cipót is vékony körlappá nyújtjuk. Vékonyan megkenjük a sós-paprikás tojással, beszórjuk a reszelt sajt kétharmadával, a sajtot kicsit rányomkodjuk. Ezután éppen úgy, mint a vajaskiflinél, a körlapot átlósan nyolc körcikkre vágjuk, a körcikkeket kiflikké sodorjuk.
Én a sajtos kiflik sarkait összenyomtam, így egy kiflikoszorú lett belőlük.
A harmadik cipót ugyanúgy körlappá nyújtjuk. Megkenjük a szezámsós tojással, vagy ha az nincs, akkor sós tojással, és megszórjuk némi szezámmaggal (maradjona kifli tetejére is!). Ezt a körlapot is nyolcfelé vágjuk. A körcikkeket a kör közepe felé felsodorjuk.
A szezámos kifliket nem hajlítottam meg félholdformára, hanem egyenes stanglik maradtak.
(Azért adtam különböző formát a különböző ízű kifliknek, hogy nehogy összekeverjem őket a főzés során.)
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kiflit, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással. A sajtosak tetejét megszórjuk reszelt sajttal, a szezámosakét szezámmaggal, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat hozzá!

Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...)  is formázhatunk ugyanebből a tésztából.

Még több recept Szamócától: http://www.szamoca.eoldal.hu



Add a Twitter-hez | Add az iWiW-hez | Megosztás | Add a Startlaphoz | Add a Google Reader-hez

Nyomtatás


További cikkek & receptek


Szívből ajánljuk:
Privát szakács szolgáltatás
Válassz egy gyümölcsöt, ilyen a jellemed?
A bögre megmondja? Neked milyen van?
Hogyan segít a Hold a fogyásban? Így!
Hogyan változtathatsz önmagadon gyorsan?


konyhatundi.blog.kulinarisvilag.hu
delikat.blog.kulinarisvilag.hu
mrita.blog.kulinarisvilag.hu
taczevi.blog.kulinarisvilag.hu
hzias.blog.kulinarisvilag.hu







KULINÁRISVILÁG


levelezési cím:
1085 Budapest, József krt. 55-57.

Felelős kiadó: Kelemen Tamás




© 2001-2005 Kulinárisvilág (offline)
© 2008 Kulinarisvilag.hu

Minden jog fenntartva!

A site használata az Kulinarisvilag.hu "adatvédelmi és - kezelési elvei és gyakorlata" dokumentum tudomásul vételével lehetséges.